Poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta, deşi copacul este la vecini? Modul legal prin care poţi proceda
Codul Civil are mai multe precizări cu privire la anumite situații apărute între vecini, printre care și cele legate de pomii fructiferi. Legea precizează care este modul legal prin care poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta.
Ce spune Codul Civil despre vecini și pomi fructiferi
Nimic nu se compară cu satisfacția de a crește și de a mânca propriile mere, pere sau piersici. Mulți pomi fructiferi sunt, de asemenea, ornamentali, adăugând frumusețe unei curți din spate sau laterale. În același timp, fructele pot deveni o tentație pentru vecini.
Copiii, în special, ar putea să nu aibă nicio ezitare în a le culege și a le mânca, indiferent cine este proprietarul pomului. Dar copiii nu sunt singurii care privesc fructele ca pe o oportunitate publică. Dacă cultivați fructe în curtea casei, s-ar putea să vedeți vecinii care apar cu pungi, coșuri și chiar scări, servindu-se singuri.
Acest lucru poate duce la o varietate de dispute. Poate că ați dori să vă impuneți drepturile împotriva culegătorilor. Sau poate că vecinii v-au văzut copiii luând fructe din pomii pe care i-au plantat de-a lungul limitei proprietății.
Cine are legea de partea sa în astfel de situații? Aici, vom analiza acest lucru, ținând cont de amplasarea pomului și locația fructelor, iar Codul Civil prezintă în mod clar aceste aspecte.
Modul legal prin care poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta
Dacă de curând vorbeam despre un aspect similar, și anume dacă are voie vecinul să taie copacul, în cazul de față vorbim despre roadele copacilor care ar putea ajunge peste gard, la tine în ogradă.
În acest caz legea este cât se poate de clară, precizând că „Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, conform Avocatnet.
Concret, asta înseamnă că orice fruct care se regăsește dincolo de hotarul dintre cele două gospodării, fie aflat încă pe crengi, sau căzut pe jos, îți aparține, asta însemnând că poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta.
Legea permite vecinului să-și culeagă fructele din curtea ta, în anumite condiții
Același cadrul legal mai precizează că vecinul în cauză, dar numai în anumite condiții, poate să-și culeagă fructele sau chiar tăia ramurile copacilor de pe proprietatea ta.
Singura condiție precizată de lege este ca tu, proprietar să-i permiți acest lucru, dar în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul, sau la mica înțelegere de bun simț:
„[P]roprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul”, se mai precziează în Codul Civil, dar numai în cazul în care această operațiune nu poat fi făcută prin altă zonă de acces.
Deși aceste cazuri nu sunt atât de complicate, precum situația în care se strică gardul cu vecinul, totuși legislația este clară și ne prezintă în mod clar ceea ce este de făcut.
Concluzie
Deși legea spune că poţi culege fructele de pe crengile care ajung în curtea ta, de preferat este evitarea unor situații neplăcute ce ar putea escalada. Astfel că, o discuție cu vecinii va duce probabil la stabilirea unor căi amiabile cu privire la ceea ce fiecare poate și nu poate face.
Cei mai mulți oameni le permit vecinilor să culeagă sau să strângă fructe care se află de partea vecinilor de la limita de proprietate, indiferent de lege, la mica înțelegere.