Postul România TV, nou avertisment. Imaginile de război date pe post, luate dintr-un joc video. Ce spune CNA

de: Stan Nicu
02 03. 2023

Postul România TV a primit un nou avertisment din partea Consiliului Național al Audiovizualului după ce a rulat la TV imagini de război, însă preluate dintr-un cunoscut joc video de război. Care este anunțul CNA, dar și cum se apără televiziunea de știri.

România TV, avertisment de la CNA. Televiziunea de știri a difuzat momente dintr-un joc ca fiind momente adevărate din războiul din Ucraina

Postul România TV a primit o scrisoare de atenţionare de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru că a difuzat imagini dintr-un joc video, prezentate românilor ca fiind secvenţe din războiul din Ucraina.

Totul s-a întâmplat în cadrul ştirilor România TV, din data de 30 decembrie 2022, atunci când televiziunea a rulay la televizor imagini dintr-un joc video ca fiind adevărate.

Din ce joc erau imaginile date la televizor ca fiind din Ucraina

Experții au și descoperit din ce joc erau imaginile date la televizor ca fiind reale, de pe câmpul de luptă din Ucraina. Este vorba despre jocul Arma 3, în care s-au prezentat scene cu atacul unui convoi rutier.

„E o golăneală, e televiziune de Facebook. Asta este gunoi ceea ce se întâmplă aici. Din punctul meu de vedere este inacceptabil”, a declarat Mircea Toma, membru CNA, adăugând că va propune o somație.

Și Antena 3 a difuzat imagini din jocuri ca fiind din războiul din Ucraina

Nu ar fi prima dată când se întâmplă așa ceva. România TV a mai dat pe post şi anul trecut imagini tot din jocul Arma 3. Tot din acest joc, în primăvara anului trecut, şi Antena 3 a prezentat unele imagini ca fiind secvenţe reale din războiul din Ucraina.

„Am reuşit cu ajutorul corpului tehnic de 13 ani de acasă să identific jocul. Pe lângă faptul că este o preluare de pe un joc digital, după cum observaţi, cred că lipseşte orice menţionare apropo de sursa preluării imaginilor. Nu scrie nimic”, a mai spus Mircea Toma.

Cum se apără RomaniaTV

„După cum am spus şi săptămâna trecută, sursa imaginilor nu o cunosc, nu cred că vreunul dintre redactorii, editorii sau prezentatorii de la România TV ar fi indicat că luaţi neapărat să ilustraţi cu imagini dintr-un joc video.

Multe informaţii, multe imagini care vin, multe fake-news-uri care apar, care ne vin şi nouă, le vin şi altora. Informaţiile care s-au dat despre război erau clar informaţii din partea Armatei şi a responsabililor Ucrainei. Era vorba despre un atac masiv.

România TV nu își permite corespondenți în Ucraina

Acum nu. Nu avem corespondenţi în Ucraina şi nu ştiu dacă mai are cineva corespondenţi în Ucraina dintre ziariştii români. Şi noi am mai fost, dar să ai corespondent permanent acolo, noi nu ne permitem”, a scuzat Roxana Niculescu, reprezentant RomâniaTV, momentul respectiv.