Postul România TV, amendat drastic de către CNA. Diana Șoșoacă și Mugur Mihăescu ar fi principalii vinovați

Postul România TV, amendat drastic de către CNA. Diana Șoșoacă și Mugur Mihăescu ar fi principalii vinovați
Postul România TV, amendat drastic de către CNA

Postul România TV, amendat drastic de către CNA și se pare că invitați precum Diana Ș0șoacă, Mugur Mihăescu sau Gelu Vișan sunt acuzați de afirmații ”acuzatoare”.

Postul România TV, amendat drastic de către CNA

CNA a sancționat ieri cu amenzi în valoare totală de 15.000 de lei postul România TV din cauza unor afirmații ”acuzatoare”, pe care le-ar fi făcut Diana Șoșoacă, Mugur Mihăescu și Glu Vișan.

CNA a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni:

  •  amendă în valoare de 5.000 de lei pentru ediţia din 3 aprilie, ora 21,00 a emisiunii „Breaking News”, în cadrul căreia nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi nici cele ale ale art 40 alin. (4) din Codul audiovizualului.
  • amendă în valoare de 10.000 de lei pentru ediţia din 8 aprilie a emisiunii „Punctul culminant” şi pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri din 10 aprilie, la difuzarea cărora au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi ale art 40 alin. (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

”Mi se pare suficient de grav”

Aceste două propuneri au fost făcute de Mircea Toma, membru CNA. Despre prima propunere, Mircea Toma a spus că „intervenţia doamnei Şoşoacă (senatorul Diana Şoşoacă n.r.) conţine nişte acuzaţii la adresa Poliţiei care ‘intermediază reţele de prostituţie, trafic de organe, copii’”.

„N-o opreşte nimeni, nu intervine nimeni, nu este cerut un punct de vedere al Ministerului de Interne. Mi se pare că este suficient de grav ca să propun 5.000 de lei”, a mai spus Mircea Toma.

La cea de-a doua propunere, Mircea Toma a indicat că „în cele două emisiuni, în fiecare dintre ele un invitat – Mugur Mihăescu, în prima, Gelu Vişan, în a doua – au făcut asocieri ale, probabil, unui actor politic, care sunt asociaţi cu regimuri naziste”. „Sună aşa: ”, a precizat Toma.

În plus, la propunerea Dorinei Rusu, CNA a sancţionat România TV cu somaţie publică pentru încălcarea art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului în emisiunea „Sănătate curată”, pentru ediţia din 10 aprilie.

Art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului spune că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte principiile: a) să asigure o distincţie clare între fapte şi opinii; b) să informeze corect cu privire la un subiect, fapt sau eveniment, iar informația să verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

De asemenea, constatând încălcări ale legislaţiei audiovizualului, membrii Consiliului au decis să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile publicitare aferente campaniilor de promovare pentru: „Beauty Victoria”, „Proxel Potent”, „RenoFix”.

CNA a mai hotărât și revocarea somaţiei publice aplicate postului Antena 3 în şedinţa de miercuri pentru emisiunea „Subiectiv” din 18 martie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI