Postul Paștelui 2022. Când începe, de fapt, și când are loc Învierea Domnului
În anul 2022, Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum mai este cunoscut, începe pe data de 7 martie și durează până pe 23 aprilie, cu o zi înainte de Învierea Domnului. Postul Paștelui se întinde pe o perioadă de 40 de zile și 40 de nopți, amintindu-le creștinilor de perioada de suferință a lui Iisus Hristos.
Când începe Postul Paștelui 2022
Pe 7 martie începe Postul Paștelui, cel mai lung post dintre toate cele patru desfășurate de-a lungul anului calendaristic. Cunoscut și sub numele de Postul Mare, perioada de abstinență durează până pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox.
Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară ce are loc, anul acesta, pe 20 martie. Așadar, Paștele Ortodox 2022 pică pe data de 24 aprilie.
Creștinii catolici au început Postul Paștelui pe 28 februarie, perioadă ce se va termina sâmbătă, 16 aprilie. Postul durează 40 de zile și 40 de nopți și face referire la perioada de retragere și post pe care Iisus Hristos a petrecut-o în deșert, timp de o lună și jumătate, înainte de a propovădui Evanghelia.
Ortodocșii sărbătoresc, în acest an, Învierea Domnului pe data de 24 aprilie, în timp ce catolicii celebrează aceeași sărbătoare cu o săptămână mai devreme, pe 17 aprilie.
Ce le este interzis credincioșilor în Postul Mare
În Postul Mare, credincioșii nu au voie să consume produse de origine animală, precum carne, lapte, ouă, brânză. De asemenea, evlavioșii trebuie să se înfrâneze de la poftele trupești și tentațiile de orice natură. Credincioșii sunt îndreptați către rugăciune, dreptate și bunătate.
În perioada Postului Paștelui, credincioșii au la dispoziție două zile în care se face dezlegare la pește, pe 25 martie, de Bunavestire, dar și în Duminica Floriilor, pe 17 aprilie.
De asemenea, în perioada Postului Mare sunt interzise evenimente precum nunțile, unde petrecerile se organizează cu bucate alese, muzică și distracție pe cinste, ori postul este considerat a fi un interval dedicat liniștii, în care oamenii apelează la introspecție și reflecție.
Durata postului provine din latinescul „quadragesima” care înseamnă „a patruzecea”. Astfel, numărul patruzeci se referă la un timp de pregătire și încercări înainte de o nouă eră. Se spune că Iisus Hristos va Învia, după ce va înfrunta cele trei ispitiri ale Diavolului.
Postul Paștelui un timp de penitență introdus de biserică din secolul al IV-lea. Practica a evoluat de-a lungul secolelor. Se consideră că această perioadă este propice pentru rugăciune, milostenie ca un gest de iubire și detașare de bunurile materiale .