Postul de radio din România care s-a închis. Anunț de ultimă oră în media

de: Sabina Anastasia
25 04. 2023

În țara noastră, radioul a apărut la începutul secolului XX. Medicul de comunicare și divertisment este controlat îndeaproape de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care oferă și retrage licențe media. Află în rândurile de mai jos care este postul radio din România care s-a închis pe 21 aprilie 2023.

Radioul continuă să fie un mijloc important de comunicare, divertisment și expresie culturală în România. Pe piața comunicării audiovizuale din țara noastră există numeroase posturi de radio, unele fiind publice, iar altele private, fiecare adresându-se unei anumite audiențe și abordând interese specifice.

Cum s-a dezvoltat radioul și cum a apărut CNA

Primele experimente de radiodifuziune au fost efectuate în România în anii 1920, printre alții și de către Radu Rizescu, fizician și inventator. După opt ani de la momentul cu pricina, Guvernul de la București a înființat primul post de radio de stat, ce a purtat denumirea „Societatea de Difuziune Radiotelegrafică”, cunoscută apoi ca Radiodifuziunea Română.

În următorii ani, piața s-a extins rapid. Noi posturi de radio au fost înființare în orașe mari, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța. Atunci, erau difuzate știri, muzică, programe educaționale și cu conținut cultural, acestea din urmă promovând cultura și valorile naționale.

Radiodifuziunea a cunoscut progrese tehnologice, prin adoptarea de noi echipamente de difuzare, extinderea ariei de acoperire și introducerea difuzării stereo. În perioada comunismului, mass-media a fost strict controlată de autoritățile statului și folosită ca instrument de propagandă. După căderea comunismului, piața radio s-a diversificat.

Odată cu extinderea radiodifuziunii, a fost înființat și un organism care să asigure o piaţă a audiovizualului bazată pe libertate de exprimare, pluralism şi liberă concurenţă. În România, autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale este Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Postul de radio din România care s-a închis

Membrii CNA sunt cei care decid eliberarea de licențe audiovizuale, precum și retragerea lor – atât în televiziune, cât și în domeniul radio. În urmă cu puțin timp, reprezentanții autorității de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale au luat act de expirarea frecvenței unui post de radio din România, fără a o prelungi.

Te-ar putea interesa și: Plecare surpriză de la un post TV. Anunț uluitor în showbiz, după un proces de sute de milioane de dolari

Realitatea Media, care a operat Realitatea TV şi mai multe frecvenţe Realitatea FM în țara noastră, a rămas astfel fără ultima licență din partea CNA pe care o mai avea: Realitatea FM București (90,2 FM). Frecvența a expirat pe data de 21 aprilie 2023, iar reprezentanții CNA nu au prelungit-o.