Pomii tăi fructiferi nu sunt roditori? Trucul genial prin care vor avea din nou fructe

de: Ioana Bucur
03 05. 2023

Dacă pomii tăi fructiferi nu sunt roditori, există o soluție la care poți apela cu încredere. În rândurile de mai jos, îți explicăm trucul eficient prin care te vei bucura din nou de fructe din propria ta livadă. Ce trebuie să faci.

Ce trebuie să faci dacă pomii tăi fructiferi nu sunt roditori

Îngrijirea pomilor fructiferi este un proces destul de complicat, ce le poate da batăi de cap uneori chiar și celor mai pricepuți grădinari.

În primul rând, trebuie precizat faptul că acești pomi nu vor avea rod în primii ani de la plantare, chiar dacă vei vedea flori pe crengile lor.

În general, însă, cea mai frecventă cauză este lipsa unui companion polenizator. Nu toate speciile sunt autofertile, ceea ce înseamnă că va fi nevoie să fie altoiți cu încă unul sau chiar două soiuri polenizatoare. Se recomandă ca în apropierea pomilor din grădină sau din livadă să fie albine, bondari sau alte insecte care pot ajuta procesul.

Un alt motiv pentru care pomii tăi fructiferi nu sunt roditori poate fi legat de condițiile climatice, dezvoltarea lor fiind influențată și de înghețul târziu, care poate să apară primăvara, după ce au înmugurit sau chiar înflorit.

Te-ar putea interesa și: Unde trebuie plantaţi merii, perii, cireşii sau nucii, de fapt. Greşeala care îţi scade drastic recolta

Sfaturile specialiștilor

Lista continuă cu lipsa toaletării, a irigării, sau, dimpotrivă, apa în exces. Există și anumite afecțiuni ale pomilor îi pot împiedica pe aceștia să rodească.

Dacă nu avem cum să schimbăm condițiile meteo, în ceea ce privește celelalte nevoi ale pomilor, putem interveni.

Astfel, în timpul lunilor de primăvară, înainte să înflorească, trebuie să toaletăm pomii fructiferi. Tăierea crengilor uscate, pentru a face loc lăstarilor tineri este esențială pentru dezvoltarea lor.

La fel de importantă este altoirea. Unele soiuri de pomi fructiferi au nevoie să fie altoite chiar cu două tipuri diferite de altoi, spun specialiștii.

Ca să îi ferim de anumite specii de dăunători sau de boli – precum putregaiul negru – care vor afecta producția de fructe, pomii se stropesc periodic cu anumite substanțe speciale.

Te-ar putea interesa și: Regulile importante pentru stropirea pomilor primăvara. Așa vei avea multe fructe