Pomana Porcului, rețeta tradițională. Secretul preparatului pentru Crăciun
Ca în fiecre an, de Crăciun, românii pun pe masă cele mai bune bucate. Una din mâncărurile tradiționale românești, cunoscută sub numele de ”Pomana porcului”, este un adevărat festin culina. Dacă este și bine făcută, atunci să mănâncă imediat. Una din cele mai bune rețete de ”Pomana Porcului”, vine din Ardeal, acolo unde gospodinele fac cele mai bune bucate.
Pomana Porcului, o adevărată delicatesă
Românii au tradiții, de sute de ani, atât în sărbători, cât și atunci când vine vorba de bucate. Una din mâncărurile tradiționale de Crăciun, ”Pomana Porcului” a devenit un adevărat ritual în ajunul Crăciunului.
Și unde ai putea găsi cele mai frumoase tradiții de sărbători, dacă nu în vestul țării, în Ardeal. Aici țăranii, împreună cu familia, se strâng în ajunul Crăciunului, și pregătesc cele mai bune bucate din carnea de porc, la foc de lemne, în curtea casei.
Tradiția rețetei folosită la Pomana Porcului, mai ales în zona Sibiului, a fost păstrată din familie. Iar dacă vrem să ne aducem aminte de copilărie, ar trebui încercată măacar odată rețeta sibienilor pentru Pomana Porcului.
Cum să faci cea mai buna rețetă
După cum îi spune și numele, avem nevoie de carne de porc, dar asta după ce pârlim și frăgezim bine porcul, dându-l cu sare. Pentru a avea cea mai bună rețetă de Pomana Porcului, avem nevoie de mai multe ingrediente, dar în primul rând multă carne de porc, după cum urmează:
- 500 grame de ceafă
- 500 grame de fleică
- 300 grame de ficat
- 200 grame de rinichi
- 500 grame de splină
- 200 grame de şorici
- 3 căpăţâni de usturoi
- 1 ceaşcă de vin alb
- piper sare paprica
- 6 ouă 50 grame de untură
- 6 bucăţi de telemea
După ce ne-am asigurat că avem tot ce ne trebuie, ne apucăm de treabă. Astfel că, toată carnea o tăiem în cubulețe mici și, după gust, punem condimente, de la sare, piper, și ce mai considerăm că eeste necesar.
Se ia o cratiță adâncă în care se pune untura și se încinge bine. După asta, punem toată carnea și o lăsăm să se prăjească, până se rumenește bine. Atenție, când o prăjiți, să nu o lăsați până se întărește, că pe urmă e greu de mâncat.
Primele cuburi de carne puse la prăjit sunt cele din ceafă, apoi punem fleica și la final, adăugam și cuburile de organe. Toate trebuiesc lăsate să se rumească bine. Unul din secretele pregătirii acestei rețete este să fie prăjită carnea la foc de lemne. Asta înseamnă că trebuie să faceți asta în curte, dacă aveți, dacă nu se poate și în bucătărie.
După ce e gata carnea, rumenită bine, faceți o mămăligă, ca la mama acasă, un mujdei de usturoi și un pahar de palincă, și aveți o masă de Crăciun plină de bunătăți.