Polițiștii români, anchetați din cauza aplicației Whatsapp. Situație ireală în România anului 2021

de: Ștefan R. Apostol
07 01. 2021

Comunicarea prin intermediul aplicațiilor de mobil a devenit un gest banal și comun. Fiecare dintre noi apelăm la această formă de comunicare pentru că este mai rapidă. Dar este și atât de sigură pe cât credem? Întrebarea este legitimă, mai ales dacă vorbim de comunicarea între polițiști. Conform unor date, Whatsapp, de exemplu, nu este o modalitate sigură de comunicare între polițiști. Mai ales dacă este vorba de informații operative. Dar această regulă, deși încălcată, atât de agenți, cât și de șefi, este pedepsită preferențial, chiar dacă greșeala este aceeași.

Polițiști anchetați pentru folosirea aplicației Whatsapp

Comunicarea informațiilor operaționale, conform HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, este interzisă. Încălcarea acestor directive poate genera până la desfacerea contractului de muncă a agentului de poliție prins. Conform relatărilor Europol, au existat câteva incidente de acest fel, în cadrul unor secții de poliție, unde anumite informații au fost transmise către superiori prin intermediul aplicației Whatsapp.

”O astfel de situație am regăsit-o la nivelul unei secții de poliție rurale din cadrul IPJ Prahova. După ce a fost a fost amenințat într-o benzinărie de către o persoană ce nu purta mască de protecție, a procedat la informarea șefului său pe grupul de Whatsapp, din care inclusiv acesta făcea parte, cu privire la faptul că a fost ultragiat în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu. (…) s-a declanșat cercetarea prealabilă față de colegul nostru pentru că „nu și-a informat șeful cu privire la producerea ultrajului.”, spun cei de la Europol.

Anchetă demarată de Corpul de Control al MAI

După demararea anchetei s-a constatat că anumite informații erau furnizate agenților chiar de șeful acestora, tot prin intermediul Whatsapp. În același timp, mai spune Europol, cei care nu se conformau ordinelor transmise prin intermediul Whatsapp, riscau să fie penalizați de șeful în cauză.

”Curios este faptul că același tipar de șef privește cu alți ochi comunicarea prin intermediul unui asemenea grup atunci când vine vorba să dispună subordonaților săi efectuarea de ore suplimentare sau alte sarcini. Iar în cazul în care nu le execută, polițiștii sunt amenințați că vor fi cercetați pentru nerespectarea dispozițiilor…de pe watsapp.”, continuă relatarea celor de la Europol.

Informațiile au generat un adevărat scandal în cadrul MAI, și ca urmare a fost cerută o anchetă din partea Corpului de Control al Ministrului. În urma acestor anchete s-a constatat că, într-adevăr, aplicații, de gen Whatsapp, nu sunt securizate înde-ajuns.

Astfel că folosirea acestora nu este recomandată pentru a se comunica informații sensibile, operaționale. În urma controalelor nu a fost sancționat niciun angajat al MAI, dar s-a transmis o circulară către IGPR.

”Evident că nu au fost găsiți „vinovați”. Asta ar fi însemnat ca sute de șefi să fie sancționați disciplinar. Însă, au transmis o atenționare  către IGPR prin care le solicită să dispună măsuri de prelucrare cu privire la modul de comunicare și transmitere a informațiilor prin intermediul aplicației Whatsapp, astfel încât să se prevină diseminarea unor date de interes polițienesc către terțe persoane.”