Poliţiştii pot intra în locuinţă chiar dacă nu îţi dai acordul. Legea care arată când au voie organele de poliţie să spargă uşa
Poliţiştii pot intra în locuinţă chiar dacă nu îţi dai acordul, potrivit legii în vigoare. Informația a revenit în atenția românilor, după ce un tânăr de 27 de ani din Alba Iulia și-a ucis copilul, sâmbătă seară, 26 martie, în urma unui schimb de replici cu fosta parteneră. Află în rândurile de mai jos care sunt situațiile în care organele de poliție au voie să spargă ușa.
Poliţiştii pot intra în locuinţă chiar dacă nu îţi dai acordul
Cazul copilului ucis la Alba Iulia a stârnit revoltă în rândul românilor. Tragedia a avut loc sâmbătă seară, 26 martie, într-un apartament închiriat din orașul amintit. Un tânăr în vârstă de 27 de ani a avut un schimb de replici, prin mesaje SMS, cu fosta lui iubită, mama copilului său de doar 1 an.
În urma convorbirii, femeia a simțit că ceva nu era în regulă, astfel încât a apelat la numărul de urgență 112. Ajunși la apartamentul închiriat, agenții de poliție nu au intrat în imobil din cauză că proprietarul, care se afla în Turda, nu a dat undă verde pentru spargerea ușii.
Polițiștii au decis să aștepte până când proprietarul apartamentului din Alba Iulia a ajuns în regiune cu cheile, deși legea spune că au dreptul de a sparge ușa, fiind vorba despre o situație excepțională. Când proprietarul a ajuns la imobil, autoritățile au observat că ușa era încuiată pe interior, astfel încât au spart-o.
Numai că, din păcate, era prea târziu. Copilul a fost găsit ucis, iar tatăl spânzurat. Cazul de la Alba Iulia se află pe buzele tuturor românilor în aceste zile, polițiștii fiind criticați pentru lipsa de acțiune. Până în anul 2020, legea din România era interpretabilă. Acum, însă, dă dreptul agenților de poliție să intre în casă, chiar dacă tu nu le dai voie.
Cazurile în care agenții de poliție pot sparge ușa casei tale
În urmă cu trei ani de zile, mai exact pe data de 26 ianuarie 2020, în România a intrat în vigoare Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, care a schimbat tot ce știam despre drepturile polițiștilor de a intra în locuințe.
Prevederile legislative stabilesc acum că agenții de poliție au dreptul de a intra în locuințe, chiar și dacă nu primesc acordul proprietarilor sau chiriașilor, folosind, la nevoie, inclusiv forța. Iată care sunt cazurile speciale în care oamenii legii au dreptul de a intra într-o locuință, în orice mod, fără undă verde din partea reprezentantului legal:
- pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;
- pentru a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată;
- pentru a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu;
- pentru a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.
Legea stabilește și situațiile în care agenții de poliție au voie să folosească forța pentru a intra într-un apartament sau o casă. Dacă locuitorii din imobil ignoră solicitările oamenilor legii, pot să intre cu forța în încăpere. Totodată, dacă există motive solide pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență, se aplică aceeași regulă. Și în cazul în care se anticipează vreun pericol privind distrugerea de probe, se poate apela la forță.