Cum sunt plătiți politicienii, din banii tăi, ca să piardă vremea
Statul român cheltuie cu fiecare parlamentar 45.000 de lei pe lună. Însă activitatea acestora în Parlament se lasă așteptată. Aleșii se întrec să chiulească de la ședințe și să stea pe telefon. Dar, au însă o metodă foarte bună de a ne prosti.
Deși, deputaţii Mihai Culeafă, Eugen Durbacă, Furic Iarco şi Corina Bogaciu sunt de la partide diferite ceva îi uneşte. De doi ani de când le-a început mandatul, niciunul nu a iniţiat nicio lege şi nici nu a luat vreodată cuvântul la dezbaterea vreunui proiect legislativ. Și nu sunt singurii, rândurile parlamentarilor sunt pline până la refuz cu astfel de deputați.
În aceeaşi oală intră şi Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, deputatul de Iaşi, El e cu o treaptă mai sus, nu vine aproape niciodată la şedinţe, informează Digi24.
După doi ani de mandat, Nicolae Bănicioiu are cel mai subţire bilanţ. A vorbit în plen o singură dată, când a depus jurământul de credinţă. Și a lipsit la toate ședințele de plen şi ale comisiei pentru drepturile omului din care face parte. Pus să comenteze această situație, el a declarat că nu contează absolut deloc dacă iei atitudine sau nu.
Lună de lună, salariul de la stat a intrat negreşit în contul deputatului Bănicioiu. În aproape doi ani de mandat a încasat peste 168.000 de lei, doar indemnizaţia, la care se adaugă celelalte beneficii pe care le are de pe urma funcţiei.
Omul care a reușit să vorbească 34 de secunde
În aproape doi ani de mandat, Eugen Durbacă a vorbit fix 34 de secunde, şi el tot când a depus jurământul de credinţă. Domnul deputat nu vine nici la comisia de politică economică din care face parte. De multe ori scaunul care îi este rezervat rămâne gol. Nici colegii săi nu își amintesc să îl fi văzut pe la lucru.
Indemnizaţia domnului deputat a fost însă mereu prezentă. De la alegerile parlamentare din decembrie 2016 şi până acum i-au intrat în cont aproape 170.000 de lei.
Pentru colegi, Iarco Furic este o himeră. Nimeni din Parlament nu pare să ştie că domnia sa există în carne şi oase. Nici măcar colegii de la comisia de agricultura care stau în timpul şedinţelor la jumătate de pas distanţă de dânsul. Este nevoie să îi arătăm unui domn deputat, fotografia lui Iarco Furic pentru a-şi da seama despre cine vorbim.
Corina Bogaciu are 29 de ani şi este la primul mandat. A fost aleasă deputat pe lista PSD Ilfov. Nu a luat niciodată cuvântul în plen le dezbaterea legilor şi nici în comisia pentru egalitate de şanse. Este atât de discretă încât îi pune în dificultate până şi pe propriii colegi.
Cum se fac legi deși nu se fac, propriu-zis, legi
Pe site-ul Camerei Deputaţilor figurează că a iniţiat nu mai puţin 60 de legi. Totuşi niciuna nu îi aparţine. Cum este posibil? Foarte simplu: a semnat legile iniţiate de alţi deputaţi şi senatori şi a devenit automat şi ea iniţiator, chiar dacă nu ştie ce prevăd respectivele propuneri legislative.
Este un truc folosit de majoritatea parlamentarilor pentru a-şi îmbunătăţi, în CV, activitatea parlamentară. Metoda este foarte simplă. Un parlamentar iniţiază un proiect de lege, iar apoi, pentru a beneficia de mai multă susţinere, le cere si altor aleşi să semneze documentul, deşi de multe ori nici nu ştiu exact care sunt modificările legislative pe care îşi pun semnătura.
Așa a ajuns Furic Iarco să figureze cu 16 legi inițiative iar Eugen Durbacă cu 14, doar pentru că au semnat legile colegilor. Aceeaşi tactica a fost adoptată şi de Mihai Culeafă care figurează tot cu 14 legi iniţiate.
Cum mai mimează parlamentarii munca
O altă metodă celebră prin care parlamentarii îşi umflă artificial activitatea legislativă: îşi trec declaraţiile politice ca luări de cuvânt în plen, dar care de cele mai multe ori sunt depuse în scris.
Pe lângă indemnizaţie, fiecare parlamentar mai primeşte de la stat o sumă de nu mai puţin de 25.000 de lei pe lună pentru a-şi deschide un cabinet paralamentar în judeţul sau localitate de unde provine. Aici ar trebui să ţină legătura cu alegătorii. Dar bineînțeles că asta nu se întamplă.
Iar aceste cazuri nu sunt singulare. În România există 329 de deputaţi şi 136 de senatori. Numai în acest an din luna ianuarie până în luna septembrie statul român a cheltuit cu întreţinerea acestora aprope 190 de milioane de lei.