Populația, avertizată de autorități! Ploile au făcut ravagii în țară. Care este situația la această oră
A fost de ajuns să plouă torențial 45 de minute pentru ca Bucureștiul să fie acoperit de ape. Inundațiile au provocat pagube, în mai multe zone ale Capitalei, îngreunând traficul… inclusiv pe cel din subteran. Așa se face că cei care au călătorit cu metroul, la stația de metrou Aviatorilor, au fost întâmpinați de un peron acoperit la propriu de apă, la ieșire dinspre Televiziunea Română.
UPDAT: ora 22.00 – Bilanț intervenții inundații
În urma instabilității atmosferice și cantităților mari de apă căzute în ultimele ore, au fost înregistrate efecte în peste 40 localități din 20 județe( Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Giurgiu, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Vaslui), dar și în municipiul București.
Până în acest moment, pompierii bucureșteni au intervenit pentru evacuarea apei în 106 locații din București și în 134 locații din județul Ilfov. În continuare sunt apeluri care semnalează acumulări de apă în gospodării, dar și zone publice.
Cele mai semnificative situații de urgență s-au înregistrat în zona București-Ilfov și în județul Botoșani
În urma unei ruperi de nori, în localitatea Bozieni din județul Botoșani, s-a produs o viitură care a inundat mai multe locuințe. Preventiv, 2 femei și 1 copil au fost evacuați din gospodărie pentru scurt timp. Aceștia au revenit în locuințe imediat după trecerea viiturii.
Din fericire, apa este în retragere, însă pompierii acționează cu motopompele pentru evacuarea apei din curți și înlăturarea aluviunilor aduse de inundații.
În județul Cluj s-a produs o avarie la magistrala de apă dintre localitățile Cluj Napoca și Dej, în dreptul localității Fundătura. Autoritățile locale fac în acest moment o evaluare a situației, iar în funcție de necesitățile de asigurare a apei pentru populație, echipajele ISU sunt în măsură să realizeze mai multe transporturi de apă menajeră și să pună în funcțiune instalații pentru potabilizarea acesteia.
În contextul creșterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din țară, ISU atrage atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.
Update: 20.00 – 134 intervenții pentru extragerea apei, dintre care 71 in București și 63 in Ilfov. Cele mai afectate zone sunt sectoarele 2 și 3, dar și orașul Pantelimon, zona în care se acționează și în prezent
Capitala inundată, după ploaie. Stația Aviatorilor, acoperită de ape
Nici cei care au călătorit cu autobuzele sau cu tramvaiele nu au avut parte de mai mult noroc. Un autobuz plin cu călători a rămas blocat pe o stradă inundată, iar traficul pe celelalte trasee s-a desfășuat cu mare greutate. Asta, în timp ce în zona de sud a Capitalei abia a picat picătură de apă.
Călătorii au trimis mesaje și imagini cu stația Aviatorilor, care a fost efectiv acoperită de ape.
”Ca urmare a fenomenelor meteo ce se manifestă în București și județul Ilfov, pompierii din cadrul ISUBIF intervin pentru extragerea apei acumulate în subsoluri, case, dar și pe străzi în zona Grădinii Zoologice, str. Erou Iancu Nicolae, dar și pe strada Mașina cu Pâine. Se intervine cu motopompe remorcabile și transportabile. (…) În localitatea Pantelimon, intervenim pentru extragerea apei pe strada Brândușelor și pe strada Anton Pann. (…) Bulevardul Biruinței, localitatea Pantelimon, inundație pe stradă.”, se arată într-un comunicat de la ISU.
ANM a emis un cod portocaliu de inundații, pe care l-a prelungit ulterior până a ora 19.30. Specialiștii anunță că în intervalul semnalat de ei se vor produce ”averse ce vor mai avea temporar caracter torențial și se vor cumula 10…20 l/mp, descărcări electrice”.
”E blocat tot. La Piaţa Presei, apa e până la glezne. Nu poţi ajunge în nicio staţie decât prin apa adâncă de 15-20 cm“, a transmis o cititoare oentru Adevărul. Oamenii sunt foarte nemulțumiți, mai ales că această ploaie i-a surprins pe mulți în timp ce se întorceau de la lucru, în utima zi a săptămânii.