Ploi puternice şi vijelii, avertizează ANM. Zonele afectate de vremea extremă

de: Ioana Bucur
28 10. 2023

Vremea schimbă foaia, în perioada următoare. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat ploi puternice și vijelii. ANM a precizat și care sunt zonele din țară vizate de avertizarea emisă pentru România.

Vremea se schimbă

Luna octombrie a adus vreme superbă în aproape toate zonele din România, cu soare pe cer și temperaturi mult peste cele considerate normale pentru această perioadă a anului.

Se pare însă că vremea se schimbă în ultimele zile ale lunii, toamna dând primele semne că își intră în drepturi.

ANM a emis cod galben de ploi puternice şi vijelii

Sâmbătă seara, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare de tip cod galben de vânt, ploi și descărcări electrice.

Zonele vizate de alerta ANM sunt județele Arad și Timiș, mai exact, localitățile: Nădlac, Secusigiu, Semlac, Șeitin, Peregu Mare din județul Arad și Sânnicolau Mare, Jimbolia, Variaș, Săcălaz, Dudeștii Vechi, Lenauheim, Cărpiniș, Comloșu Mare, Periam, Satchinez, Cenad, Teremia Mare, Lovrin, Biled, Sânpetru Mare, Cenei, Tomnatic, Șandra, Saravale, Becicherecu Mic, Iecea Mare, Dudeștii Noi, Gottlob, Pesac, Checea, Beba Veche, Valcani din județul Timiș.

Aici, meteorologii au anunțat descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15 l/mp și intensificări ale vântului.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu vremea în noiembrie. Avertismentul ANM pentru români, se schimbă totul în doar câteva zile

Cum va fi iarna 2023-2024

Toamna atipică ar putea fi urmată de o iarnă grea. Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a transmis că vor fi perioade lungi cu ger, în care vor cădea cantități importante de zăpadă, mai ales în februarie.

”Din punct de vedere al precipitațiilor, atât la noi în țară cât și în cea mai mare parte a Europei, decembrie pare a fi o lună care să se încadreze în aria climatologică, deci precipitațiile nu vor lipsi, dar nici nu există un semnal al unor zone cu un excedent de luat în seamă.

Dacă vor apărea acele prime perioade cu temperaturi mai scăzute, sigur că precipitațiile vor deveni și ele solide și vom avea primele perioade cu strat. Mai ales în zona de munte, este de așteptat să apară straturi de zăpadă (…)

Cu toate acestea, spunem în fiecare an că indiferent de ce arată estimările sezoniere, nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă iernile normale în România, care pot aduce episoade de vreme severă, viscole, ger și posibil cantități importante de ninsoare care să depună strat consistent de zăpadă.

Mai ales ținând cont că estimarea precipitațiilor în luna februarie este una care arată un excedent în mare parte a țării, chiar dacă nu este un excedent deosebit de important, poate sprijini această interpretare că, deși vom fi pe un fond al temperaturilor în medie ceva mai ridicate decât norma ultimelor decenii, nu este exclusă apariția episoadelor cu vreme mai severă și cu probabilitatea de a se depune un strat de zăpadă și în zonele joase ale țării”, a spus Florinela Georgescu în cadrul conferinței Focus Energetic.

Te-ar putea interesa și: Cât timp vom mai avea vreme bună în România. ANM a anunțat când scad temperaturile