Plata acestor pensii, suspendată din octombrie. Anunțul făcut de Casa de Pensii

de: Alexandra Chivu
12 09. 2020

Conform unui anunț al Casei de Pensii, românii care primesc pensie de urmaș trebuie să prezinte actele prin care mai pot primi acest tip de pensie, altminteri plata acesteia va fi suspendată de la 1 octombrie.

Situație în România: plata pensiilor ar putea fi suspendată din octombrie

Casa de Pensii a anunțat că elevii și studenții români care primesc pensia de urmaș riscă să nu primească acest tip de pensie dacă până la data de 1 octombrie nu prezintă o adeverință care să ateste că urmează o formă de învățământ organizată conform legii. În cazul nedepunerii de către elevii urmași a adeverinței solicitate prin care se face dovada continuării studiilor până la 16.10.2020, pensia aferentă lunii noiembrie 2020 va fi reținută de la plată.

„Constantin Boliacu, reaminteşte elevilor şi studenţilor că, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie, în vigoare, pentru beneficiarii pensiei de urmaş care nu fac dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

Astfel,copiii urmaşi în vârstă de peste 16 ani, care urmează o formă de învăţământ, cursuri de zi au obligaţia de a prezenta la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, adeverinţa de elev,însoţită de un cupon de pensie şi copia actului de identitate a copilului urmaş sau a tutorelui, unde este cazul, din care să rezulte că urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii.Adeverinţa eliberată după începerea anului şcolar, va fi depusă până la data de 20.09.2020”, se arată în document.

Pensionarii români vor trebui să muncească pentru a supraviețui

Peste 20 de ani, pensionarii vor fi obligați să lucreze pentru a nu muri de foame. La această concluzie au ajuns experții care au analizat sistemul public de asigurări sociale. Concret, dacă un român care iese acum la pensie primește lunar de la stat peste o treime din salariul pe care l-a avut de-a lungul vieții, cine se va pensiona în anul 2030 va încasa doar un sfert din leafă.

Peste 20 de ani, dacă legile și condițiile de pensionare rămân aceleași, pensia va scădea cu 25 de procente, la care s-ar adăuga tocmai din 2032 banii strânși în conturile private obligatorii. Nici așa nu s-ar ajunge la nivelul din prezent. Așadar, suntem codașii Europei și acolo vom rămâne și peste 20 de ani.

„In ultimii ani bugetul asigurarilor sociale a fost nevoit sa apeleze la bugetul de stat care a fost nevoit sa-i finaneteze deficitul”, spune Ileana Ciutan, președintele Casei Naționale de Pensii.