Planul secret pe care îl are Volodimir Zelenski. Cum vrea să îl pedepsească pe Putin

Planul secret pe care îl are Volodimir Zelenski. Cum vrea să îl pedepsească pe Putin
„Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis” - Zelenski

În martie, la o lună de la declanșarea războiului, un consilier al președintelui ucrainean, spunea că Elveția ar trebui să fie mai proactivă în căutarea fondurilor rusești. Potrivit unui expert juridic, reglementările actuale nu permit autorităților sau băncilor să efectueze căutări mai active. În niciun caz, dincolo de ceea ce se află în registrele lor actuale. Azi-noapte, Volodimir Zelenski a adus în discuție, în clipul publicat, problema banilor murdari ai Rusiei din străinătate. În mesajul publicat, președintele cere, din nou, Occidentului crearea unui mecanims care să blocheze aceste fonduri. Zelesnki a accentuat că acești bani ar trebui redirecționați către Ucraina, ca daune de război.

Volodimir Zelenski despre motivul pentru care Ucraina trebuie să-l învingă pe Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu și-a dorit un război și nu și-a pregătit țara pentru unul. Omul pe care poporul ucrainean l-a ales ca președinte în 2019 datorită rolului său principal într-un serial de televiziune numit „Servitorul poporului” a devenit în viața reală un servitor al poporului său, reprezentantul acestuia și întruchiparea spiritului său.

Vorbind cu The Economist, Zelenski vorbește despre nevoia de arme a Ucrainei, despre părerea sa despre președintele Joe Biden și ceilalți susținători occidentali, despre ce înseamnă victoria. Zelensky vorbește cel mai puternic despre inumanitatea comandanților ruși aliniați împotriva sa.

„Invadatorii nu-și plâng nici măcar propriile victime. Este un lucru pe care nu îl înțeleg. Aproximativ 15.000 [de soldați ruși] au fost uciși într-o lună… [Vladimir Putin] aruncă soldații ruși ca pe niște bușteni în cuptorul unui tren.

Și, nici măcar nu-i îngroapă… Cadavrele lor sunt lăsate pe străzi. În mai multe orașe, orașe mici, soldații noștri spun că este imposibil să respire din cauza… mirosului de carne în putrefacție.”, spune Zelenski pentru The Economist.

Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis”

Față de cele declarate în interviul din martie publicației amintite, nu s-a schimbat nimic. Nici în cazul atacurilor rusești, și nici în discursul președintelui ucrainean. Vineri a fost o nouă zi grea pentru Ucraina, ca urmare a rachetelor rusești care au lovit din nou.

În mesajul publicat aseară târziu, Zelenski nu face altceva, decât ceea ce a făcut și până acum. Pe de-o parte pune presiune pe Occident, cerându-le alte noi măsuri drastice. De cealaltă parte, populismul discursului a rămas același, poate acum mai accentuat. Pe scurt, Zelenski cere Rusiei daune de război, dar nu oricum, ci prin intermediul Occidentului, pe premiza „să scot castanele din foc cu mâna altuia”.

Au distrus complet Rubijne, Volnovaha, exact ca la Mariupol şi înceară să facă la fel cu Sievierodoneţk şi alte oraşe Toate acestea şi multe altele pe care armata rusă le-a făcut din 24 februarie şi din 2014 au nevoie de un răspuns corect. În primul rând, eliberarea. Trebuie să luptăm până când curăţăm pământul nostru de ocupanţi şi garantăm securitatea Ucrainei.

În al doilea rând, acuzarea tuturor criminalilor de război ruşi. În instanţele din Ucraina, în tribunalul internaţional şi pe câmpul de luptă în timp ce războiul continuă. Dar, în al treilea rând, facem demersuri ca să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă. Fiecare şcoală distrusă, spital distrus. Fiecare casă de cultură care a explodat şi fiecare element de infrastructură.

Fiecare întreprindere distrusă. Fiecare afacere închisă, fiecare hrivna pierdută de oameni, întreprinderi, comunităţi şi stat Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Acest lucru este important nu doar în contextul acestui război purtat de Rusia. Dar şi în contextul oricărei alte acţiuni agresive, fie că e din partea Rusiei sau a oricărui alt potenţial agresor. Răul trebuie să aibă o pedeapsă (…)”, a declarat Zelenski.

Analiștii ruși și occidentali vorbesc deja de o posibilă detronare a liderului de la Kremlin. Când, cum și cine, este doar speculație deocamdată. Dar ar putea să se întâmple.