Planul pe care Putin l-ar avea pentru a destabiliza Europa, după ameninţarea cu atacuri nucleare. Lucrurile se complică în lume

de: Ioana Bucur
01 03. 2024

În discursul său anual către națiune, liderul de la Kremlin a transmis și o serie de mesaje alarmante către Occident. Detalii cutremurătoare au apărut în spațiul public despre planul pe care Putin l-ar avea pentru a destabiliza Europa, după ameninţarea cu atacuri nucleare. Regimul de la Moscova ar acționa în mai multe zone din lume pentru a-și îndeplini scopul.

Vladimir Putin, despre atacuri nucleare

Cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, în care nu are opoziție, Vladimir Putin și-a susținut discursul anual către națiune, la Gostiny Dvor, o sală de congrese situată în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova.

În timpul discursului, Putin a făcut o serie de afirmații amenințătoare la adresa Occidentului, spunând că inamicii Rusiei „se pregătesc să ne atace pe teritoriul nostru, folosind cele mai bune forțe ale lor”, adăugând că „soarta lor va fi bineînțeles tragică”, referindu-se la posibilitatea utilizării armelor nucleare.

„Trebuie să înțeleagă că și noi avem arme. Arme care îi pot învinge pe teritoriul lor și, bineînțeles, asta este periculos pentru că ar putea declanșa folosirea de armament nuclear și distrugerea civilizației. Ei nu înțeleg asta?”, a declarat Vladimir Putin.

Planul pe care l-ar avea liderul rus pentru a destabiliza Europa

Planul pe care Putin l-ar avea pentru a destabiliza Europa, după ameninţarea cu atacuri nucleare, a fost dezvăluit de jurnaliștii de la publicația The Telegraph. Potrivit documentelor analizate, Rusia ar încerca să influeze rezultatele alegerilor de pe continent prin provocarea unei crize migraționiste.

Vladimir Putin exercită deja influență asupra mai multor rute principale folosite pentru a ajunge pe continentul european, iar acum există temeri își va „intensifica” eforturile de a muta migranții către Europa odată cu sosirea primăverii.

Folosind forțe paramilitare și mercenari privați, inclusiv faimosul grup Wagner, se crede că Rusia va alimenta violența în națiuni deja volatile, cum ar fi Burkina Faso, Mali, Sudan, Republica Centrafricană și Libia – forțând oamenii să-și părăsească casele și conducând astfel refugiații către Europa.

Foto: Profimedia

Kremlinul a fost deja acuzat că a încercat să creeze o criză a refugiaților trimițând solicitanți de azil la granița sa cu Finlanda, forțându-l pe noul membru NATO să-și închidă porțile migranților în încercarea de a opri valul.

În plus, din 2021, Belarus – cel mai apropiat aliat al Rusiei – a fost acuzat că a trimis imigranți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord – care au călătorit prin Rusia – la granițele sale cu Polonia, Lituania și Letonia.

Cum vrea Moscova să influențeze alegerile din Europa

The Telegraph susține că a consultat documente ce detaliază planurile rușilor ca agenții să înființeze o „forță de poliție de frontieră puternică de 15.000 de oameni”, formată din foste miliții în Libia, pentru a canaliza migranții către Europa. Operațiunea a eșuat, deoarece plățile efectuate prin intermediul „institutului cultural ruso-libian” din Moscova nu s-au efectuat.

Detaliile au apărut în contextul în care axistă semnale de alarmă că Putin încearcă să influențeze politica țărilor din Vest, folosind unele țări africane ca „surse” de migranți.

Poliția de frontieră a UE a declarat că Rusia folosește migrația „ca o pârghie într-un joc mai larg de influență și presiune” asupra adversarilor săi din Vest.

Odată cu alegerile UE din iunie, se prevede că Parlamentul European se va înclina spre dreapta, migrația dovedindu-se deja a fi o problemă cheie pentru alegători. Astfel, este de așteptat să se înregistreze o creștere a deputaților europeni care nu susțin sprijinirea Kievului în Parlamentul European, reducând astfel ajutorul pentru Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei.