Planul militarist pe care Vladimir Putin îl folosește în război. Cum vrea să cucerească Ucraina

de: Anca Lupescu
26 02. 2022

Situația din Ucraina escaladează rapid, iar bombardamentele rusești au făcut deja 198 de victime. Cei mai mulți oameni fug din țară spre Polonia, Republica Moldova sau România pentru a căuta adăpost. În acest sens, întreaga lume este consternată de planul pe care Vladimir Putin l-a pus la punct pentru a invada Ucraina. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că statele din alianță trebuie să continue să susțină Ucraina.

Ce plan a pus Vladimir Putin la punct pentru Ucraina

Politicianul spune că președintele rus are un plan mai vechi militarist de a brusca ordinea prin atacuri cibernetice și forță militară. NATO a activat planul de apărare prin dislocarea forței de reacție rapidă. 

„Condamnam in cei mai categorici termeni cu putinta invazia Ucrainei de catre Rusia precum si complicitatea Belarusului.

Acest atac brutal si planuit din timp si declansat fara justificare nu va fi trecut sub tacere. Ieri am activat in premiera planurile NATO de aparare.

„Astazi, comandantul suprem al nato a decis dislocarea elementelor de reactie imediata din carul fortei NATO de reactie rapida. O componenta terestra a acestor elemente va fi desfasurata si in Romania”, a mai spus Geoana.

„O invazie planificată și executată cu sânge rece”

Secretarul adjunct NATO a adăugat că invazia Ucrainei a fost planificată de multă vreme și executată cu sânge rece.Totodată, el a spus că Belarus poate fi considerat un complice al Rusiei în contextul actual de securitate.

„Aceasta este o invazie deliberată, planificată de multă vreme și executată cu sânge rece.

Utilizând ca platforme de proiecție a acestor forțe teritoriile deja ocupate ilegal în Crimeea, în Donbas, dar și din Belarus.

Putem considera Belarus un complice al Federației Ruse în actualul context de securitate.

Liderii ruși sunt unicii reponsabili ai acestor acțiuni nechibzuite. În pofida minciunilor, a negărilor, intenția Kremlinului e acum clară pentru întreagă lumea”, a continuat el.

NATO a cerut Rusiei să oprească imediat toate acțiunile militare și să retragă trupele din Ucraina.

Alianța a dislocat mii de militari suplimentar pe flancul estic și peste o sută de aeronave de luptă sunt în alertă maximă și supraveghează spațiul aerian aliat.