Planul lui Vladimir Putin pentru Rusia a fost dezvăluit. Cine l-a dat de gol: „Este o persoană absolut ciudată”

de: Cezar Andrei
07 03. 2022

La aproape opt decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Europa trece din nou prin momente de cumpănă. Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, sub pretextul „denazificării” clasei politice de la Kiev. Însă potrivit analiștilor militari și istoricilor, planul liderului de la Kremlin ar fi cu totul altul. Istoricul și fostul disident din perioada sovietică Roy Medvedev spune că războiul pornit de Rusia în Ucraina este doar un prim pas făcut de liderul de la Kremlin în încercarea sa de a „rescrie istoria”.

Planul lui Vladimir Putin pentru Rusia a fost devoalat

Potrivit istoricului, președintele rus „vrea să plaseze Rusia între marile puteri ale lumii, lângă China şi Statele Unite” și își dorește să revină la frontierele Rusiei din timpul lui Petru cel Mare.

„Ştie ce spune şi chiar crede ceea ce spune. Problema este mereu aceeaşi. Pentru Europa, Rusia va fi mereu prea mare. Pentru marea majoritate a ruşilor, nu”, precizează Medvedev, într-un interviu publicat luni de cotidianul italian Corriere della Sera.

Istoricul rus este de părere că Vladimir Putin „se teme, poate, de consecințele economice”, dar că „majoritatea rușilor sunt de acord cu ceea ce se întâmplă”, chiar dacă „occidentalilor nu le place să recunoască acest lucru”.

Roy Medvedev spune că Ucraina „ca sferă de influenţă, datează din punct de vedere geografic de pe vremea lui Gogol, marele nostru scriitor care s-a născut într-un teritoriu care aparţine acum Ucrainei, dar pe care toată lumea îl consideră rus. Istoria niciodată nu se întâmplă degeaba. Nici măcar Putin nu intenţionează să recupereze tot teritoriul. Doar partea rusofonă.”

Este o persoană absolut ciudată. Este obsedat să se lupte cu trecutul, vrea să fie ţinut minte, să se transforme în simbolul nostru. În acest sens, este motivat de ambiţii personale. Ucraina este mai presus de orice încercare a lui de a rescrie istoria, de a-i devia cursul”, afirmă istoricul rus.

Singura perioadă de democrație „de tip occidental” pe care au trăit-o rușii

Totodată, Medvedev este convins că amenințarea liderului de la Kremlin cu armele nucleare au fost doar „vorbe în vânt” și că „nimeni nu se gândește cu adevărat la ea.”

Din capul locului, (Putin) nu este un ţar, personalitate care pentru el are conotaţii mitologice. Din capul locului, nu seamănă cu Lenin. Dar nu este nici ca Stalin, cu care este adesea comparat cu maliţiozitate”, adaugă Medvedev.

Istoricul rus a făcut referire și la așa-zisa democrație rusă despre care spune că „este foarte controlată. Însă în doar 10 ani de democraţie de tip occidental, în timpul guvernării (Boris) Elţîn, ţara a fost făcută ţăndări. Şi nici aşa nu le-a plăcut. În afară de această perioadă, ruşii nu au trăit niciodată democraţia ‘voastră’. Nu sunt obişnuiţi”.

Roy Medvedev, în vârstă de 95 de ani, a fost expulzat în 1968 din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) pentru că s-a opus reabilitării dictatorului sovietic Iosif Stalin. Istoricul rus a fost reabilitat odată cu “perestroika” lui Mihail Gorbaciov, al cărui colaborator a fost.