Plantele pe care le cultivi o dată și rezistă mulți ani. Vor crește în fiecare primăvară

de: Bișinicu Andreea
25 04. 2023

O parte din ritualul de primăvară al grădinarului este să comande semințe sau răsaduri de legume preferate, precum roșii, ardei și castraveți. Puține persoane știu, însă, că există legume perene pe care le poți planta o singură dată și de care te poți bucura mai mulți ani. Care sunt acestea.

Ce plante pot fi cultivate o singură dată și rezistă pentru mai mulți ani

Ceapă

Nu toate cepele pot face parte dintr-o grădină perenă, dar există câteva tipuri ușor de cultivat pe care le poți lua în considerare. Ceapa verde poate fi savurată pe tot parcursul anului, deoarece crește rapid. Poți lăsa câțiva bulbi de ceapă în grădină pentru a crește anul viitor.

Usturoi

Mulți cred că usturoiul se poate cultiva pe tot parcursul anului, deoarece grădinarii tind să-și recolteze întreaga recoltă de bulbi, apoi să planteze alții noi pentru anul următor.

Cu toate acestea, sfatul experților este să lași câțiva bulbi în sol și vei observa cum legumele vor crește în fiecare an. Acest procedeu implică recoltarea usturoiului de la plante mai mari, în timp ce plantele mai mici sunt lăsate să rămână în pământ.

Sparanghel

Iubitorii de rețete de sparanghel abia așteaptă să vadă acele tulpini cum cresc primăvara. Aceasta este o legumă perenă relativ ușor de cultivat.

Singura parte grea este că trebuie să aștepți 1 – 2 ani înainte de a recolta primele sulițe. Sparanghelul crește ca plantă perenă și poate trăi 15 ani sau chiar mai mult.

Grădinarii au mai mult succes să planteze coroane vii decât semințe, iar hibrizii exclusiv masculini vor produce cele mai multe tulpini. Plantați coroane de sparanghel într-un loc plin de soare și păstrați solul fără buruieni și foarte bine irigat.

Rampe

Cunoscute și sub denumirea de praz sălbatic sau usturoi sălbatic, rampele au o aromă ușoară de ceapă, care poate da un plus de savoare salatelort ale. Se găsesc din păduri, dar le puteți adăuga și la propriul peisaj împădurit.

Rampele au o creștere foarte lentă, așa că necesită răbdare. Recomandarea experților ar fi să cumperi becuri de rampă pentru cele mai rapide rezultate, știind că vor mai trece câțiva ani până vor fi gata de recoltare.

Rampele trebuie plantate în zonele împădurite cu sol bine drenat, umed și așternut de frunze pentru a proteja plantele. Rampele apar pentru doar câteva săptămâni la începutul primăverii, apoi se ofilesc până în anul următor.

Rubarbă

Ruubarba reprezintă o alegere grozavă pentru grădina sau peisajul dvs.: tulpini verzi și roșii roșii, cu frunze mari și late. Este o plantă dură și rezistentă, care revine de zeci de ani, fiind important de reținut că doar tulpinile plantei sunt comestibile. Frunzele sunt otrăvitoare și trebuie aruncate.