Plantele otrăvitoare pentru pisici. Mare atenție, nu ai voie să le ai în casă

de: Sabina Anastasia
10 03. 2024

Unele plante de apartament, cum ar fi crinii, pot avea beneficii majore pentru oameni, dintre care amintim purificarea aerului și reducerea intensității stării de anxietate. Asta nu înseamnă însă că sunt potrivite pentru orice. De exemplu, o anumită specie de crini poate fi otrăvitoare pentru pisici.

Dacă ai pisici ca animale de companie, trebuie să iei în calcul că sunt unele plante pe care ar fi bine să nu le ții în casă din cauza proprietăților toxice pe care le prezintă pentru feline. Înclinația pisicilor este de a mesteca verdeață, lucru aparent banal, care se poate transforma totuși într-un eveniment nefericit.

Care este diferența dintre toxină și otravă

Înainte de a trece mai departe, este bine să lămurim ce înseamnă o plantă toxică versus una otrăvitoare. Când ne referim la plantele de apartament sau la unele specii de flori, corect ar fi să spunem că ele conțin o anumită toxină care pune în pericol sănătatea animalelor de companie, potrivit specialiștilor.

În unele cazuri, putem vorbi și despre plante otrăvitoare. Ce trebuie să știm este că toxina nu ucide neapărat un organism, fiindcă nivelul ei de intensitatea poate varia de la ușor la sever. În schimb, o plantă otrăvitoare va cauza, aproape garantat, moartea animalului de companie.

Indicii că pisica ta a mâncat dintr-o plantă toxică

În materialul de astăzi vom discuta despre plantele care pot provoca moartea animalului de companie, adică despre florile otrăvitoare. Înainte de a le prezenta pe cele pe care trebuie să le ții departe de felina din locuință, să vorbim despre cum se manifestă otrăvirea.

O pisică ajunge să fie otrăvită prin ingerare de verdeață de la nivelul plantei. Ingestia poate declanșa insuficiență renală sau chiar stop cardiac. Dacă observi că ceva este în neregulă cu animalul tău de companie, este bine să contactezi medicul veterinar cât mai repede.

Vărsăturile, dificultățile de înghițire, salivarea, diareea cu sânge, tremurăturile, coordonările slabe de mers, ritmul cardiac crescut sau neregulat, letargia, pulsul slab, iritațiile, conjunctivita – acestea sunt semne care ar putea arăta o eventuală otrăvire, deci trebuie neapărat luate în calcul.

Ce plante trebuie să ții departe de pisici

Crinul păcii, aloe vera, limba soacrei și vâscul se numără printre cele mai comune plante din apartamentele româncelor care sunt otrăvitoare pentru animalele de companie. Multe pisici ajung să moartă chiar înainte ca medicul veterinar să mai poată interveni în vreun fel pentru salvarea lor.

Există și unele plante de sezon care trebuie ținute departe de pisici. Dintre ele, amintim: lalelele, zambilele și crizantemele. Orhideea, iedera și Crăciunița sunt alte flori periculoase pentru feline, cea dintâi fiind mai comună în locuințele româncelor.