Plantele care te scapă de dependența de zahăr. Cât de utile sunt pentru consum
Dacă nu concepi zilele fără dulciuri, dar te gândești la sănătate, poți înlocui zahărul cu unele plante. Consumate cu moderație, acestea nu vor provoca diabet sau obezitate. Desigur, un mic răsfăț culinar nu este nimic greșit, devine o problemă dacă exagerezi cu porțiile de desert. Data viitoare când vei prepara ceva bun, folosește acești îndulcitori.
Variante minunate care înlocuiesc zahărul
Stresul, sensibilitățile alimentare, singurătatea, creșterea excesivă a drojdiei în intestin, dezechilibrele de zahăr din sânge și chiar fluctuațiile hormonale ne pot determina să poftim la ciocolată. Totuși, de ce ne place atât de mult zahărul? Când îl consumăm, creierul nostru ne răsplătește cu o eliberare a serotoninei (hormonul fericirii). Iar beta-endorfinele, care acționează ca analgezice naturale, produc un sentiment de bine, crescând stima de sine și calmând anxietatea. Cel puțin, temporar.
Pofta de dulce survine și atunci când consumăm alți carbohidrați simpli rafinați, care sunt ușor transformați în glucoză. Cu ce poți înlocui zahărul? Află ce alternative sănătoase există. Vezi și Alimentele care te îngrașă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani.
Stevia
Există numeroase legende despre această plantă provenită din America Latină. Se presupune că, în vremurile precolumbiene, indienii puneau stevie în băuturile lor preferate. Îndulcitorul aproape că nu este absorbit de organism, ci doar oferă un gust deosebit deserturilor.
Xilitol
Xilitolul este utilizat ca înlocuitor al zahărului inclusiv în industria alimentară. Cel mai adesea apare scris pe guma de mestecat, deoarece ar avea un efect bun asupra smalțului dinților. Știai că această pulbere albă și dulce este făcută din lemn de mesteacăn, având un gust plăcut și răcoritor? Diabeticii îl folosesc încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar acum și persoanele care vor să slăbească.
Sirop de topinambur
Această plantă cu nume complicat și-a făcut loc, recent, în meniul celor atenți la sănătatea lor. Dar topinamburul este cunoscut de câteva secole și poartă numele tribului indian Tupinamba. Poate ai auzit de el ca „morcov-porcesc” ori „nap porcesc”. Din plantă se face un sirop delicios cu indice glicemic foarte scăzut.
Sirop de roșcove
Roșcovele au forma unor păstăi și provin din bazinul Mării Mediterane. Planta este un real medicament pentru tuse și afecțiuni gastrointestinale, dar și de mare ajutor pentru scăderea în greutate. Datorită gustului dulce de ciocolată, este folosită la numeroase delicatese.
Zahăr de palmier
Zahărul de palmier este colacul tău de salvare. Deși conține multe calorii, te poate ajuta să scapi de dependența de zahăr. Acest ingredient se adaugă în multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică sau se pune în ceai și cafea.