Planta toxică promovată ca tratament împotriva COVID-19 în Kârgâzstan: ”Nu există pericol pentru sănătate”
Kârgâzstanul promovează o rădăcină otrăvitoare ca tratament sigur împotriva coronavirusului. Acest tratament este folosit în ciuda avertismentelor de sănătate. Kârgâzstanul se luptă cu un nou val de infecții.
Kârgâzstanul promovează o rădăcină otrăvitoare ca tratament COVID
Ministerul Sănătății a dezvăluit remediul vineri într-o conferință de presă. Acesta susține că liderul planta a fost folosită pentru a vindeca „mii” de deținuți bolnavi anul trecut. În timpul conferinței de presă, Alimkadyr Beishenaliyev a luat înghițituri din soluția care conține extracte din rădăcină de aconit în fața jurnaliștilor. Ulterior a început să le vorbească despre proprietățile sale curative.
„Nu există niciun rău pentru sănătate. Trebuie să-l beți fierbinte și, în două sau trei zile, rezultatul pozitiv al testului PCR dispare și persoana devine imediat vindecată”, a spus Beishenaliyev după ce a înghițit poțiunea, conform France24.
Rădăcina de aconit este utilizată în medicina tradițională, chiar dacă este considerată foarte toxică. Autoritățile au declarat un al treilea val de cazuri Covid-19 în țara din Asia Centrală. Kârgâzstanul, o țară cu 6,5 milioane de persoane, a avut o vară dificilă anul trecut, după ce virusul a copleșit spitalele.
Înaintea prezentării, președintele Sadyr Japarov a publicat pe Facebook un videoclip. Filmul prezenta remediul miraculos îmbuteliat de o echipă de bărbați care nu purtau echipament de protecție.
Eticheta de pe sticle numea băutura eficientă „împotriva coronavirusului și a cancerului de stomac”. Există totuși un avertisemnt legat de consumul soluției. Avertismentul se referea la faptul că soluția trebuie fiartă, altfel ar putea cauza decesul celui care o folosește.
Kârgâzstanul criticat de OMS
Organizația Mondială a Sănătății a criticat joi decizia de a promova acest remediu, considerat a fi otrăvitor. De altfel, imediat după conferința de presă a ministrul, OMS emitea o reacție publică, declarând:
”Un medicament care nu a fost supus studiilor clinice nu poate fi înregistrat și recomandat pentru utilizare pe scară largă de către populație”, a spus OMS.
Beishenaliyev a afirmat că Japarov a tratat cu succes „mii de prizonieri” folosind soluția înainte de a fi eliberat din închisoare de către protestatari. După eliberarea din închisoare Japarov avea să preia puterea în timpul crizei politice de anul trecut. Japarov nu este primul lider care a pretins un remediu pe bază de plante pentru coronavirus.
În Turkmenistan, liderul Gurbanguly Berdymukhamedov a promovat rădăcina de lemn dulce ca un remediu pentru coronavirus. Președintele Madagascarului, Andry Rajoelina, a promovat o infuzie preparată local, bazată pe planta antimalarică artemisia, pentru a combate virusul.
Nazira Munaypasova, un comerciant în vârstă de 43 de ani, care a vândut rădăcină de aconit de peste zece ani, a declarat pentru AFP că rădăcina este „puternică” și a îndemnat la precauție în utilizarea sa către ministrul sănătății.
„Nu poți bea sau mânca nimic rece după el„, a spus Munaypasova. Comerciantul a mai spus că spitalele locale îl folosesc pentru a trata coronavirusul încă din vara trecută.
Ce este rădăcina de aconit
Kârgâzstanul folosește rădăcina de mulți ani ca medicament. Cu toate acestea, aconitul conține unele substanțe chimice otrăvitoare. În Hong Kong, aconitul este cea mai frecventă cauză de otrăvire severă din plante. În Asia, toxicitatea este de obicei legată de utilizarea aconitului în medicamentele tradiționale. În țările occidentale, otrăvirea cu aconit este de obicei asociată cu consumul plantei.
Unii oameni iau aconit pe cale orală pentru paralizie facială, dureri articulare, gută. Mai este folosit pentru amorțeală degetelor, mâini și picioare reci, inflamație, respirație dureroasă și lichide în spațiul din jurul plămânilor.
Mai este folosit și la anumite probleme cardiace, febră, boli de piele și căderea părului. Aconitul este, de asemenea, utilizat ca dezinfectant, pentru tratarea rănilor și pentru a provoca transpirația. Unii oameni aplică aconit pe piele în liniment ca „contrairitant” pentru tratarea durerilor faciale, a durerilor articulare și a durerilor de picioare.
Rădăcina de aconit este nesigură când este luată pe cale orală. Toate speciile plantei sunt periculoase, la fel și produsele procesate. Aconitul conține o otravă puternică, cu acțiune rapidă. Odată intrată în sistem provoacă reacții adverse severe, cum ar fi greață, vărsături, slăbiciune sau incapacitate de mișcare, transpirație, probleme de respirație, probleme cardiace și moarte.
Rădăcina de aconit se mai folosește într-o cremă sau loțiune care se aplică pe piele. Această practică este, de asemenea, periculoasă. Otravurile din aconit pot fi absorbite prin piele, provocând efecte secundare severe.