Planta secretă care îi vindecă pe amazonieni de covid-19. Ce pățesc cei cu forme grave, după consum

de: Năstase Mirabela
07 01. 2021

În mijlocul pădurii amazoniei, indigenii Kayapo din statul brazilian Para utilizează o băutură tămăduitoare care rezultă din fierberea cojilor unei specii de plantă agățătoare ca să se protejeze de noul coronavirus, anunță Reuters.

Planta secretă care îi vindecă pe amazonieni de covid-19

În perioada pandemiei, mai mulți mineri și tăietori de lemne au continuat să se aventureze în pădurea amazoniană și au expus triburile indigene la contact cu noul coronavirus, însă indigenii Kayapo susțin că au un tratament natural care îi apără de formele grave ale bolii.

Așadar, coaja unei liane, al cărei nume este păstrat secret de comunitate, este fiartă și transformată în ceai, și băut de trei ori pe zi, vreme de 5 zile, după cum a explicat Po Yre, un membru în vârstă de 23 de ani din comunitatea Kayapo, din satul Pykany.

„Leacul este foarte puternic. Atunci când îl iei te simţi slăbit, iar uneori ţi se înroşesc ochii şi te doare capul. Însă până a doua zi îşi face efectul. Te trezeşti sănătos”, a spus Po Yre, care a apelat la remediu după ce a fost testat pozitiv la noul coronavirus în luna iulie a anului trecut.

Cu toate că nu există nicio dovadă științifică care să ateste afectele acestui ceai împotriva virusului, liderii comunității Kayapo spun că toți membrii ei ar trebui să bea acest ceai ca să se protejeze de coronavirus, boală care în Brazilia a făcut aproape 200.000 de victime.

Astfel, indigenii Kayapo spun că acest ceai este metoda cea mai bună ca să pună la adăpost comunitățile indigene în fața virusului, comunități ce nu primesc un ajutor suficient din partea guvernului federal. Experții în sănătate publică au avertizat că pandemia reprezintă un pericol major pentru comunitățile indigene ce au un acces limitat sau sunt total lipsite de asistențp medicală și al căror stil de viață în comun face imposibil de respectat regulile de distanțare fizică.

Comunitățile amazoniene, lovite de coronavirus

De precizat este că comunităţile amazoniene au fost lovite de coronavirus încă de la primele stadii ale epidemiei din Brazilia, în decursul anului 2020.

„Agenţiile relevante nu au acţionat cu promptitudine pentru a ne proteja, fapt care ne face să ne întrebăm dacă acestea au fost înfiinţate într-adevăr pentru a ajuta populaţiile indigene”, a spus O-é Kaiapó Paiakan, fiica liderului indigenilor Kayapó, Paulinho Paiakan, unul dintre pionierii mişcării pentru drepturile indigenilor din Brazilia, ce a murit de Covid-19 în luna iunie.

Astfel, agenţia guvernamentală pentru afaceri indigene, Funai, a transmis toate întrebările şi nemulţumirile triburilor spre Ministerul Sănătăţii. Potrivit unui comunicat al ministerului, au fost mobilizaţi peste 400 de lucrători din domeniul medical pentru monitorizarea şi asistenţa comunităţii Kayapo și guvernul a trimis comunităţilor amazoniene măşti şi alcool sanitar.

„Profesioniştii (medicali) din district menţin un dialog constant şi îi vizitează pe membrii comunităţii, ocupându-se de prevenţia şi protecţia împotriva Covid-19”, potrivit comunicatului.

Dar, atunci când indigenii Kayapó se îmbolnăvesc, apelează de obicei la remedii tradiţionale şi nu la medicina alopată, după cum a afirmat Dr. Douglas Rodrigues, specialist în sănătatea populaţiilor indigene de la Universitatea Federală din Sao Paulo.

Potrivit lui Rodrigues, indigenii Kayapó au descoperit că o fiertură din scoarţa unei liane are efecte benefice împotriva noului coronavirus „fie pentru că acest ceai conţine nişte ingrediente active (cu acţiune antivirală) fie pentru că întăreşte şi hidratează organismul (ajutându-l să lupte mai uşor cu boala)”.

Numele plantei este ținut secret

Potrivit Instituto Socioambiental, o organizaţie care propune soluţii la problemele sociale şi de mediu ale Braziliei, în statele braziliene Pará şi Mato Grosso trăiesc aproximativ 12.000 de indigeni Kayapó, iar în rândul acestei populații s-au înregistrat mai puțin de 20 de decese din cauza coronavirusului.

Dar şeful Abiri Kayapó, din aşezarea Pykatoti, se declară îngrijorat că situaţia se poate înrăutăţi.

„Nu au existat cazuri grave aici în sat. Toţi au fost trataţi cu leacurile pe care ni le oferă pădurea. Îmi fac griji însă în legătură cu cei care vin din exterior”, a spus acesta.

În plus, șefii Kayapó le-au interzis membrilor comunităţii să divulge numele speciei de plantă care este folosită pentru a face ceaiul tămăduitor, din dorința pădurea lor să nu ajungă să fie golită de resurse.

„Covid-19 a ucis femei, bătrâni şi lideri care au dus cu ei o întreagă istorie de luptă şi obiceiuri”, a mai declarat O-é Kaiapó Paiakan, care şi-a pierdut tatăl din cauza bolii. „Bătrânii sunt extrem de importanţă pentru că asigură permanenţa culturii noastre. Ei ne menţin modul de viaţă, transmiţând poveştile lor generaţiei tinere”.