Planta otrăvitoare care apare în fiecare toamnă. Mare atenție, simptomele pot să apară și după mai mulți ani

de: Ana Chivu
20 10. 2022

Românii trebuie să fie atenți la plantele pe care le cumpără din piață pentru vazele din sufragerie sau la cele pe care le admiră pur și simplu pe un câmp. Există una delicată și specială care nu pare atât de periculoasă. Puțini știu că ar trebui să se ferească de ea. Specialiștii vin cu avertizări în dreptul ei. Aceasta apare toamna și este una din cele mai toxice de la noi din țară. Despre ce este vorba?

Planta otrăvitoare de care trebuie să te ferești: apare în fiecare toamnă

Majoritatea românilor sunt fascinați de primul sezon rece care oferă un peisaj deosebit. Copacii prind o paletă de culori deosebită, legumele sunt mai delicioase, iar plantele de toamnă par cu adevărat speciale. Mulți dintre ei cumpără flori pentru a le pune în vaza din sufragerie sau pentru a le planta în grădina din curte.

De asemenea, câțiva se opresc din drumul cu mașina doar pentru a le admira pe un câmp deschis. O anumită plantă care apare acum este foarte periculoasă. Puțini știu, dar ea este brândușa. Specialiștii îi spun ,,brândușa morții” din cauza substanțelor nocive care se găsesc în bulb și în semințe.

Experții susțin că este cea mai otrăvitoare plantă medicinală. Cu toate că are și o serie de proprietăți benefice pentru sănătate, ea este toxică din cauza conținutului de colchicină. Cea din urmă poate provoca și decesul dacă este ingerată.

Simptome: ce recomandă medicii?

Moartea poate surveni în câteva zile, iar cei care supraviețuiesc pot avea simptome și la câțiva ani de la otrăvire. Brândușa poate provoca următoarele efecte adverse dacă este consumată în doze mari fără prescripția medicului:

• Salivație abundenta, iritarea stomacului si a intestinului cu dureri, voma
• Diaree puternică, apoi însoțită de colici
• Retenție urinara
• Deshidratare pronunțată
• Scăderea tensiunii arteriale și tulburări ale ritmului cardiac
• Convulsii însoțite de delir
• Paralizia

Experții recomandă achiziționarea preparatelor care conțin brândușă doar de la magazinele autorizate și folosirea lor sub supravegherea medicului.

Legendă: cu ce este asociată?

Brândușa este asociată cu Persefona. Ea se ducea în lumea subpământeană toamna pentru a reveni pe pământ primăvara. Se credea în antichitate că era numită și „mysteria” pentru că era posibil să fi fost folosită la Misterele Eleusine.

Floarea s-ar fi născut din sângele vărsat pe țărână al lui Prometeu înlănțuit sau crucificat. De asemenea, vrăjitoarea Medeea, fiica regelui Colchidei, ar fi utilizat-o în prepararea unor substanțe pentru dăruirea tinereții oamenilor care au îmbătrânit.