Planta minune din România care va fi omologată în curând: ‘Este total diferită față de orice există’

Planta minune din România care va fi omologată în curând: ‘Este total diferită față de orice există’
Poate fi consumată în salate sau mâncăruri

O plantă minune care crește în România este o adevărată premieră europeană. Planta s-a aclimatizat la noi în țară și este cel mai puternic antialergic natural.

Această plantă se găsește în Europa doar în Buzău

O creație specială este în curs de omologare la stațiunea de cercetare legumicolă Buzău. Este vorba despre o plantă bună la toate, urzica din Coreea sau Perilla Frutescens, pe numele ei științific. Această plantă se găsește doar la Buzău, în Europa.

Planta este folosită în țări precum Coreea sau China ca plantă alimentară și ca planta condimentară și aromatică, iar asta pentru că toate organele vegetative aeriene ale acestei urizci au o aromă plăcută.

”În Europa, urzica de Coreea nu este cultivată şi putem spune că la noi sunt primele creaţii aclimatizate şi ameliorate pe bătrânul continent.

Pe scară largă, se cultivă în Asia, în special în Coreea de Sud, unde ocupă locul doi sau trei în cultură, pe suprafeţe imense. Acolo nu-i nicio masă fără perilla, pentru că reprezintă un aliment de bază. Planta s-a adaptat foarte bine şi nu necesită cerinţe dificile”, spune cercetătorul Costel Vânătoru. 

Această urzică din Coreea crește în formă de tufă și poate intra pe lista verdețurilor preferate de români, mai ales că poate fi consumată crudă, dar și în mâncăruri.

Ce spun cercetătorii

Se recomandă consumul frunzelor mari și închisă la culoare. Oamenii din Buzău sunt de părere că frunzele ei cărnoase ar fi perfecte la sarmale.

”Nu avem corespondent în România, având o aromă distinctă. Sunt în România plante din această familie, vorbim de familia lamiacee, ca urzica, busuiocul, dar este total diferită faţă de plantele care se găsesc la noi şi ceea ce este interesant este că este şi o plantă meliferă, practic secretă nectar şi polen pentru albine.

E o plantă, spunem noi, valoroasă, care s-a adaptat foarte bine”, spune cercetătorul.

Cum poate fi consumată planta

Specialiștii recomandă Perilla Frutescens pentru proprietățile farmaceutice, fiind un antialergic natural.

”Poate fi consumată în preparate culinare, chiar şi pentru sărmăluţe; degajă o aromă plăcută. Este cunoscută şi ca cea mai puternică plantă antihistaminică, antialergică.

Mai mult, este utilizată şi în industrie. De aici se extrage şi uleiul de perilla, apreciat ca ulei alimentar, ulei folosit la aromatizarea lumânărilor, pentru industria cosmetică, chiar şi în aviaţie ca ulei pentru avioane”, spune Costel Vânătoru, potrivit adevărul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI