Planta care devine otrăvitoare când e secetă. Fermierii aceştia trebuie să fie atenţi

de: Ana Chivu
10 08. 2022

Fermierii sunt speriați de o plantă anume. Aceasta devine otrăvitoare în vreme de secetă. Nu mai puțin de 50 de vaci au murit în câteva minute din cauza intoxicației cu aceasta. Planta dezvoltă substanțe toxice atunci când este tânără, dar și în condiții de secetă de care avem parte în mai multe locuri din lume la acest moment. „Am dat imediat alarma și au intervenit medicul veterinar al companiei”, a mărturisit un fermier.

Planta care devine otrăvitoare din cauza secetei: zeci de animale au murit

Nu mai puțin de 50 de vaci au murit după ce au fost otrăvite. Acestea au mâncat iarbă de pe un câmp din Sommariva Bosco, localitate din regiunea Cuneo, aflată în nord-vestul țării. Tragedia s-a petrecut la ferma lui Giacomo Oliviero, un crescător vechi de bovine din rasa Piemontese.

Cel din urmă nu s-a mai întâlnit cu o astfel de situație în cei 58 de ani. Bărbatul și-a dus cele 160 de vite pe un teren propriu care se afla la aproximativ un kilometru de grajduri. Pe câmp era cultivată și o plantă numită sorg ce se poate adapta la condiții de mediu deosebit de ostile și care este foarte rezistentă la secetă.

Animalele au început să pască și la scurt timp câteva dintre ele au căzut fără viață la pământ. Junicile și vacile adulte au început să tremure, să nu se mai poată ține pe picioare și să se sufoce. Totul s-a întâmplat în doar câteva minute.

„Au murit ca muștele”, povestește crescătorul. „Am dat imediat alarma și au intervenit medicul veterinar al companiei, împreună cu carabinierii silvici din Bra. Am încercat să salvăm celelalte animale”, spune el.

„Un fapt neașteptat care ne-a afectat pe toți”

Nu există vreo îndoială că a fost vorba de sorg în ceea ce privește cauza masacrului. Planta are mai multe soiuri: principalele sunt furajele proaspete, pentru însilozare și pentru a face fân. Când este tânără și în condiții uscate, ea dezvoltă substanțe toxice.

„Un fapt neașteptat care ne-a afectat pe toți. Fermierii știu că sorgul și porumbul, dacă sunt supuse unui stres hidric, pot produce toxine: cei care cresc vaci de lapte știu bine acest lucru.

Cu toate acestea, nimeni nu se aștepta la un rezultat atât de grav”, explică Elia Dalmasso, din Cuneo, recent numit președinte al Ara Piemonte e Liguria, o asociație de crescători care reunește 6.300 de ferme din cele două regiuni, peste un milion de capete, dintre care 300.000 de bovine piemonteze.