Pizza prăjită, rețeta din Italia care a înnebunit gurmanzii din România. Cum se face corect
Pentru ”Pizza fritta” se folosește același aluat ca la o pizza obișnuită, dar nu este gătită în cuptorul încins, ci rumenită într-o baie de ulei. În continuare vă prezentăm cum puteți face acasă această rețetă simplă.
Cum se face corect ”Pizza fritta”
Pizza prăjită se prepară în Napoli în mai multe moduri. ”Zeppola” este aluatul frământat din apă, făină și drojdie, prăjit într-o baie de ulei, la care se pune doar sare. ”Pizza fritta” este tot o variantă a rețetei ”Zeppola”, însă aici aluatul este turtit cu mâinile și nu se umflă la prăjire. Și acesta este asezonat doar cu sare.
Pe de altă parte, aluatul rețetei ”Montanara” se prăjește, apoi se pune deasupra sos de roșii, busuioc proaspăt și brânză și se continuă coacerea la cuptor. ”Calzone prăjit” este varianta de pizza umplută, de obicei, cu brânză ricotta și asezonată cu piper negru, iar apoi prăjită în uleiul încins.
Rețetă ușoară de pizza prăjită
Bucătarul de origine britanică Jamie Oliver, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume, a gătit și el pizza prăjită. Iată de ce avem nevoie pentru această rețetă:
Ingrediente
Pentru aluat avem nevoie de:
- 1 Kg de făină de tip 00;
- 1 pliculeț de drojdie uscată (7 grame);
- ulei vegetal;
- sare.
Pentru umplutură vom avea nevoie de:
- 100 g parmezan;
- 500 g suc de roșii;
- 500 g brânză ricotta;
- 400 g brânză mozzarella;
- 30 g busuioc (frunze);
- 1 litru de ulei pentru prăjit;
- piper (opțional).
Modul de preparare
Într-un bol mare (castron) se toarnă 700 ml de apă călduță, în care se adaugă și 10 g de sare. Punem o mână de făină și amestecăm, după care adaugăm drojdia uscată și lăsăm deoparte pentru două minute. Se cerne treptat restul de făină și frământăm aluatul timp de 20 de minute până devine elastic, moale. Acoperim bolul și îl dăm deoparte pentru 1 oră, până își dublează volumul.
Aluatul îl tăiem în 12 bile egale. Întindem bila de aluat cu ajutorul degetelor până are în jur de 15 cm. Punem o lingură de sos, presărăm brânzeturile rase, busuiocul mărunțit și, dacă se dorește, condimentăm cu piper negru după gust. Apoi aducem marginile laolaltă și strângem bine ca să nu se desfacă, precum la pregătirea unei gogoașe umplută cu varză călită (sau cu altă umplutură). După ce baia de ulei se încinge bine, prăjim fiecare pizza până capătă o crustă aurie. După ce sunt gata, le scoatem pe un șervet de bucătărie pentru a absorbi uleiul, după care se poate servi, potrivit Clickpentrufemei.ro.