Pisica ta vine imediat când strigi ‘pis-pis’? Aude cu totul altceva în acel moment

de: Cătălina Burghelea
06 06. 2022

Pisicile sunt animale de companie extrem de iubitoare, dar și capricioase. Sunt zile când te ignoră cu orele, dar atunci când le strigi „pis-pis-pis”, vin imediat. De ce reacționează felinele la acest strigăt? Explicația te-ar putea surprinde. Răspund fără greșeală de fiecare dată, chiar și atunci când dorm. Iată ce au descoperit cercetătorii străini.

Ce cred pisicile atunci când strigi „pis-pis-pis”

Ți s-a întâmplat să-ți strigi pisica pe nume, dar să nu reacționeze? Nu se întâmplă la fel atunci când o chemi cu „pis-pis-pis”. Va veni fără îndoială la tine, chiar dacă doarme. Aceste cuvinte fac minuni de fiecare dată și există o explicație pentru faptul că funcționează atât de bine.

Fie că vorbim despre animalele noastre de companie, de unele care sunt familiarizate deja cu noi sau despre pisicile de pe stradă, complet străine, strigătul „pis-pis-pis” nu dă niciodată greș. Atunci când aude apelativul magic, orice pisicuță ciulește urechile și devine atentă, încercând să afle din ce direcție vine sunetul. Va veni de îndată la tine. Cert este că nicio pisică nu rămâne indiferentă la acest strigăt, care poate apărea și sub forma „ps-ps-ps”, fiind la fel de eficient.

Explicația este surprinzătoare

Felul de a chema pisica s-a transmis din generație în generație. Așa se face că, de la copii care abia învață să vorbească până la bătrâni, toată lumea strigă pisicile în același mod. Se crede că felul în care sunt chemate aceste animale provine din limba engleză, de la „pussy-pussy-pussy”. De asemenea, poate veni și de la prescurtarea românescului „pisică”.

De-a lungul timpului, relația apropiată dintre feline și oameni a reprezentat un subiect de mare interes pentru cercetători. Studiile s-au axat și pe felul în care pisicile percep strigătul adulților și de ce sunt atât de atente când aud acele cuvinte magice.

Detalii descoperite de cercetători

Potrivit lui Susane Schotz, profesor de fonetică la Universitatea Lund (Suedia), „s”-ul din pis-pis-pis are o frecvență mult mai mare decât alte sunete (85 kHZ), la care pisicile sunt foarte sensibile.

Modul în care o pisică percepe sunetele are legătură cu faptul că rozătoarele comunică pe o frecvență ridicată, iar auzul animalelor s-a adaptat, devenind mai sensibil la sunetele de frecvență înaltă pentru vânătoare. Așa se poate explica de ce pisicile devin atente atunci când aud „pis-pis-pis”: frecvența ridicată a consoanei „s” este cea care le alertează. Vezi și ce înseamnă atunci când te mușcă pisica des. Încearcă să îți transmită ceva.