Piramida spaţială, fenomenul din Ceahlău care uimeşte românii. E rar, imaginile sunt de neratat
În întreaga lume, în condiții meteo deosebite, apar fenomene rare. Unele dintre aceste fenomene naturale rare generează imagini spectaculoase, iar unele dintre ele se regăsesc chiar pe vârfurile montane de la noi. Un astfel de fenomen rar, denumit „Piramida spațială”, a putut fi observat în Munții Ceahlău, pe vârful Toaca.
Fenomene naturale rare din întreaga lume. Merită să le vezi!
Când vorbim de natură, este clar că este una spectaculoasă și de multe ori poate genera fenomene și spații ireale. De-a lungul anilor, cei mai norocoși au avut parte de astfel de fenomene naturale rare, în întreaga lumea. Unii le-au catalogat deja și le-au inclus într-un top al celor mai spectaculoase. Altele, neobservate poate încă, așteaptă să fie descoperite.
De exemplu, unul din aceste fenomene naturale rare se petrece pe țărmurile de pe plajele din Maldive. Conform celor care le-au văzut, plajele strălucesc în întuneric pe timp de noapte. Acest lucru se datorează unui fenomen natural cunoscut sub numele de bioluminescență.
Organismele bioluminescente emit lumină atunci când sunt stresate sau când apa este tulbure. Rezultatul este un strop de strălucire în întuneric care arată ca un praf de zână radioactiv. Puțin mai aproape de casă, puteți fi martorii fenomenului de bioluminescență în Jervis Bay. Întotdeauna este mai bine să surprindeți scânteierile marine în întuneric total.
Un alt fenomen natural, extrem de rar, „Cascada sângerie” din Antarctica. Dacă ai norocul să ajungi aici, te vei bucura să știi că această cascadă nu sângerează pentru că este scena unei crime. În schimb, fenomenul natural rar este rezultatul unei reacții chimice complexe care a avut loc de-a lungul a 1,5 milioane de ani. Atunci când apa sărată care conține fier intră în contact cu oxigenul, fierul capătă o culoare roșu intens.
Am mai putea aminti un alt moment spectaculos creat de natură, și cu siguranță intră la categoria de fenomene naturale rare, și anume „Curcubeul lichid” din Columbia. Fenomenul a fost supranumit „Curcubeul lichid” și „Râul cu cinci culori”, datorită faptului că aici se regăsesc zone roșii, galbene, verzi și purpurii bogate care curg pe râu în funcție de lumină și de condițiile de apă. O plantă acvatică, macarenia clavigera, provoacă acest fenomen natural. Culorile sunt la apogeu între iulie și noiembrie.
Piramida spaţială, fenomenul spectaculos din Munții Ceahlău
Dacă aceste fenomene naturale din restul lumii sunt spectaculoase și merită observate, același lucru putem spune și despre un fenomen rar regăsit în Munții Ceahlăului, mai exact pe Vârful Toaca. Turiștii norocoși care se aventurează aici, și localnicii spun că se întâmplă doar pe 6 august, când are loc, conform Calendarului Creștin Ortodox, Schimbarea la Față a Domnului, sau Pobrejenia și Dezlegare la pește, vor putea observa o „Piramidă spațială” (vezi galeria).
Efectul este unul atipic, și de fapt este o iluzie optică creată sub lumina razelor de Soare în momentul în care acesta apune, datorită formei rectangulare pe care o are Vârful Toaca. Deși, doar o iluzie optică, fenomenul este unul extrem de rar, iar norocoșii au reușit să surprindă în imagini momentul apariției acestei așa-zise „Piramide spațiale”.
Tot în zona Munților Ceahlăului, dar și în Munții Bucegi, mai are loc un alt fenomen spectaculos, și anume fenomenul „spectrului Brocken” (vezi pozele din galerie). Acesta se produce atunci când o persoană se află deasupra suprafeței superioare a unui nor cu Soarele în spatele ei.