13 ian. 2019 | 07:43

Cum vrea Ministerul să lupte cu șpaga din spitale

Știri generale
Cum vrea Ministerul să lupte cu șpaga din spitale

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii vrea să limiteze șpaga din spitale. În acest scop, ministrul va realiza un plan de măsuri, împreună cu sindicatele din domeniu, pentru acest fenomen de mare amploare. În ce constă planul.

„Vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri, astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi i-aş contrazice puţin pe colegii mei, în sensul că este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu reprezentanţi ai sindicatelor Sanitas şi Solidaritatea.

Sorina Pintea a adăugat că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi au stabilit că vor încerca să întărească rolul sindicatului, pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care ţin de organizarea muncii salariaţilor din spitale, potrivit HotNews.

„De asemenea, am convenit să muncim, să lucrăm împreună pentru creşterea actului medical prin contractul de colectiv de muncă să întărim rolul sindicatului în luarea deciziilor, în rezolvarea unor probleme care ţin în organizarea muncii salariaţilor dintr-un spital”, a mai spus Sorina Pintea.

Ce spun sindicaliștii din sănătate despre fenomenul șpăgii din spitale

Federația „Solidaritatea Sanitară”, cu care Ministrul Sănătății s-a întâlnit la începutul săptămânii, transmite că șpaga în spitale este problema Guvernului, nu a sindicatelor.

„Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei (și a soluțiilor posibile). În condițiile în care medicina se bazează pe dovezi credem că și gestionarea sistemului sanitar trebuie să se bazeze pe dovezi. Practica Ministerului Sănătății de a indica e-mailurile și telefoanele primite de reprezentanții săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuțiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noștri care indică absența practicii plăților informale. Însă, noi știm că din punct de vedere științific ambele practici se mențin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi științifice privind amploarea fenomenului (dovezile științifice fiind o condiție obligatorie a oricărei politici publice riguroase)”, transmite sindicatul.

Federația mai susține că spaga din spitale e conectată la scena politică, care este preocupată de scăparea marilor corupți și de lupta  împotriva instituțiilor care sancționează corupția.

„Preocuparea Ministerului Sănătății pentru problema „șpăgilor din sănătate” o considerăm legitimă. Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăților informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariați, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției, scăparea marilor corupți din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflați la putere, este de așteptat ca autoritatea și eficiența Guvernului în lupta împotriva „șpăgilor din sănătate” să fie mult diminuate, „marile șpăgi” (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spațiu al politicii”, mai transmite sindicatul.

PlaySport
Obiceiul ciudat pe care Mutu îl avea când făcea amor! Englezii l-au dat de gol: „Să-mi îmbunătățesc performanțele”
Ego.ro
ȘOC! Anamaria Prodan, GOALĂ la 51 de ani. NU mai știe de rușine, imagini INTERZISE
Digi24
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe cadavre, că nu pot fi recuperate: Abia ținem linia
Cancan.ro
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
GSP.ro
Fosta iubită celebră a lui Stelea, detalii neștiute: „El era căsătorit atunci. Îl am și acum în suflet”
Stirile PROTV
Ambasada SUA sare în apărarea României după insultele rușilor. ”Spiritul eliberatorilor „Davai ceas” este viu și prezent”
Romania TV
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
Capital.ro
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
EVZ.ro
Veste mare pentru șoferi. Apare un nou drum expres în România
Adevarul
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
BZI.ro
Pescobar a înlocuit-o pe Larisa cu… Larisa! Ea este noua şefă de la Taverna Racilor!
Spynews.ro
Soția lui Gabi Stângău, devastată de durere și la o lună de la moartea lui! Diana nu își găsește liniștea: ”Totul este bucăți” / FOTO
Libertatea.ro
„Sunt atât de multe cadavre, încât nici nu le putem recupera pe toate”. Mărturia unui soldat ucrainean
Sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți pentru mine". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai sexy voleibalistă"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Antena 1 a dat de pământ cu Dumitrescu, Scărlătescu și Bontea. Ce s-a întâmplat în prima ediție a noului "Chefi la Cuțite".
Redactia.ro
Cauza morții lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Digisport.ro
Ce spune tatăl lui Jador despre nunta fiului său: „Trebuia să…”
Click.ro
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul în care l-au găsit: Am rămas foarte surprinș
Digi24
Un student și-a amputat picioarele pentru o asigurare de 1,3 milioane $, dar a primit doar 7.200 și pe aceștia trebuie să-i înapoieze
Digi24
Instanțele cântăresc azi cine e președintele PMP și decid ce se întâmplă cu Forța Dreptei
EVZ.ro
Român, condamnat la cinci ani de închisoare, după ce și-a obligat fratele mai mic să fure, încă de când acesta avea 12 ani. Băiatul primea liber numai în zilele de marți
Spynews
Andra, despre infidelitate: „Dacă ai copii, treci peste niște lucruri!”
BZI.ro
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Capital.ro
Elena Mateescu, şefa ANM, anunță schimbarea drastică a vremii în România: "Se întoarce iarna în toată țara!"
Antena 3
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
RĂSTURNARE privind SCHENGEN! Scandal în AUSTRIA din cauza ROMÂNIEI
Mediaflux
Soția lui Gabi Stângău, devastată de durere și la o lună de la moartea lui! Diana nu își găsește liniștea: ”Totul este bucăți” / FOTO
Spynews.ro
„Escrocheria de aur” face ravagii printre șoferi. Cu ce îi ademenesc tâlharii pe șosea
Realitatea.net
Zodiile care dau lovitura în luna aprilie! Norocul le surâde nativilor care atrag banii zi de zi
Antena 1
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Shtiu.ro