Cum vrea Ministerul să lupte cu șpaga din spitale

de: Diana Radu
13 01. 2019

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii vrea să limiteze șpaga din spitale. În acest scop, ministrul va realiza un plan de măsuri, împreună cu sindicatele din domeniu, pentru acest fenomen de mare amploare. În ce constă planul.

„Vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri, astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi i-aş contrazice puţin pe colegii mei, în sensul că este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu reprezentanţi ai sindicatelor Sanitas şi Solidaritatea.

Sorina Pintea a adăugat că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi au stabilit că vor încerca să întărească rolul sindicatului, pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care ţin de organizarea muncii salariaţilor din spitale, potrivit HotNews.

„De asemenea, am convenit să muncim, să lucrăm împreună pentru creşterea actului medical prin contractul de colectiv de muncă să întărim rolul sindicatului în luarea deciziilor, în rezolvarea unor probleme care ţin în organizarea muncii salariaţilor dintr-un spital”, a mai spus Sorina Pintea.

Ce spun sindicaliștii din sănătate despre fenomenul șpăgii din spitale

Federația „Solidaritatea Sanitară”, cu care Ministrul Sănătății s-a întâlnit la începutul săptămânii, transmite că șpaga în spitale este problema Guvernului, nu a sindicatelor.

„Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei (și a soluțiilor posibile). În condițiile în care medicina se bazează pe dovezi credem că și gestionarea sistemului sanitar trebuie să se bazeze pe dovezi. Practica Ministerului Sănătății de a indica e-mailurile și telefoanele primite de reprezentanții săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuțiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noștri care indică absența practicii plăților informale. Însă, noi știm că din punct de vedere științific ambele practici se mențin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi științifice privind amploarea fenomenului (dovezile științifice fiind o condiție obligatorie a oricărei politici publice riguroase)”, transmite sindicatul.

Federația mai susține că spaga din spitale e conectată la scena politică, care este preocupată de scăparea marilor corupți și de lupta  împotriva instituțiilor care sancționează corupția.

„Preocuparea Ministerului Sănătății pentru problema „șpăgilor din sănătate” o considerăm legitimă. Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăților informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariați, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției, scăparea marilor corupți din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflați la putere, este de așteptat ca autoritatea și eficiența Guvernului în lupta împotriva „șpăgilor din sănătate” să fie mult diminuate, „marile șpăgi” (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spațiu al politicii”, mai transmite sindicatul.