Pilaf ca la bunica acasă. Ce să nu faci niciodată cât fierbe, îi strici tot gustul

de: Andreea Vînătoru
23 07. 2023

Cu toții am savurat un delicios pilaf măcar o dată în viață. Este un fel de mâncare extrem de apreciat de toți românii, mai ales că este sățios, sănătos, dar și simplu de făcut. Dar pentru ca acesta să fie gustos și savuros, îți dezvăluim rețeta de pilaf ca la bunica acasă.

Pilaf ca la bunica acasă – rețeta tradițională

Cine poate rezista unui pilaf bun și făcut ca la carte? Deși rețeta pare simplă de preparat, nu este așa ușor să faci un pilaf ca la bunica acasă. Pentru că suntem în plină vară, un pilaf merge de minune, așa că vă arătăm rețeta tradițională.

Totodată, cuvântul ‘pilaf’ ar proveni din limba turcă, unde la origini era scris „pilav’. Cea mai veche rețetă de pilaf ar veni din zona Persiei, din secolul zece. Avicenna, unul dintre cei mai faimoși scriitori, matematicieni și fizicieni din acele vremuri, a scris într-un din cărțile sale de științe medicale cum se prepară mai multe rețete de pilaf.

Se știe că pilaful este o mâncare pe bază de orez, care conține legume și/sau carne. Acest fel de mâncare se regăsește și în alte țări, precum Estul Africii, în America Latină, în Orientul Mijlociu sau în sudul Asiei.

Fiecare țară are propriile sale rețete de pilaf, care de care mai inventive și mai gustoase. La noi în România, o rețetă cu care nu poți da niciodată greș este pilaful clasic, aromat cu sare, piper și ceapă călită.

Ingrediente pilaf cu pui, rețeta clasică

  • 1 pui de țară
  • 1 ceapă mare
  • 6 ceșcute de orez
  • sare si piper proaspăt măcinat
  • o bucată de țelină
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 1/2 pătrunjel rădăcină
  • pătrunjel

Mod de preparare:

Într-o oală cu apă rece se pune la fiert puiul tăiat bucăți. Când începe să dea în clocote, luați spuma formată și lăsați să fiarbă până când carnea devine fragedă.

Separat, tăiați ceapa mărunt și puneți-o la călit în ulei, într-o tigaie adâncă. Tăiați și morcovii, țelina, ardeiul, și adăugați-le peste ceapă. Lasă trei minute pe foc, apoi adaugă orezul după ce a fost spălat în mai multe ape. Secretul unui pilaf cremos este ca orezul să stea câteva ore la înmuiat înainte de a-l prepara.

Apoi toarnă supa de la puiul fiert și lasă oala acoperită, la foc mic, până orezul se înmoaie, iar compoziția devine legată. Dacă vreți ca pilaful să iasă mai zemos, puteți adăuga câtă supă doriți.

În plus, nu amestecați orezul în timpul fierberii. Pilaful se amestecă doar înainte de a fi servit, pentru ca fiecare ingredient să-și păstreze aroma.

Separat, după ce bucățile de pui au fiert, puneți-le într-o cratiță cu ulei încins, până se rumenește ușor. La final, după ce orezul s-a fiert, se asezonează cu sare și piper după gust, plus pătrunjel tocat. Puteți adăuga și bucățile de pui deasupra lui! Poftă bună!

Citește și: Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești?