Piesele de mobilier pe care să nu le cumperi niciodată. La ce riscuri te supui, InfoCons a dat alerta
Protecția Consumatorilor Info Cons a lansat un avertisment despre câteva produse de mobilier pe care să nu le cumperi niciodată. Există risc de leziuni, sufocări, arsuri și incendiu, tăieturi și asfixieri.
Alertă InfoCons pentru români
Potrivit InfoCons, toate produsele identificate în sistemul european de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi, iar produsele pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare.
De la început anului 2024 și până în prezent au fost înregistrate un numar de 15 alerte europene privind prdusele tip mobilier, având mai multe categorii de risc:
- 66.67% au inregistrat un risc de LEZIUNI;
- 6.67% au inregistrat un risc de SUFOCĂRI și LEZIUNI;
- 6.67% au inregistrat un risc de SUFOCĂRI;
- 6.67% au inregistrat un risc de ARSURI și INCENDIU;
- 6.67% au inregistrat un risc de TĂIETURI;
- 6.67% au inregistrat un risc de ASFIXIERI , ARSURI și INCENDIU.
Produsele pentru casă pe care să nu le cumperi niciodată
Unul dintre aceste produse este scaunul de birou.
Denumire : Office chair
Descrierea produsului: Scaun de birou reglabil pe înălțime, cu cotiere, scaun moale și spătar, cu bază din plastic, o formă obișnuită de stea cu cinci fascicule și un ascensor pe gaz, arată InfoCons.
Tip de risc: Leziuni
Spătarul scaunului se rupe ușor, ceea ce duce la căderea utilizatorului și la rănirea acestuia. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici standardul european EN 1335-2, avertizează specialiștii.
Un alt produs de mobilier este masa TAYGA cu blat din lemn.
Tip de risc: Leziuni
Masa nu este stabilă și se poate înclina și cădea pe o persoană, provocând leziuni.
Acest produs nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor și nici cu standardul european EN 12521.
De asemenea, perna pentru spătar de pat (denumire Grey teddy fleece Cuddle Cushion).
Există risc de arsuri și incendiu.
Dacă este aproape de o flacără, produsul ia foc și continuă să ardă pentru o perioadă lungă, chiar și după îndepărtarea sursei de aprindere. În concluzie, perna nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor.
Un alt produs periculos este acest fotoliu pentru copii în formă de unicorn, realizat din țesătură din poliester de tip căptușit cu blană falsă. Există risc de sufocare.
Fotoliul conține găuri, iar căptușeala este astfel accesibilă. Materialul fibros de umplere al fotoliului este ușor accesibil datorită găurilor. Un copil mic poate pune materialul de umplere în gură și se poate sufoca. Acest produs nu respectă cerințele Directivei privind siguranța generală a produselor.