Pierdere grea pentru sportul mondial. S-a stins din viață dublul campion olimpic Otis Davis. A făcut istorie la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960

de: Daoud Andra
20 09. 2024

Unul dintre cei mai cunoscuți alteți din istorie a murit, la 92 de ani. Otis Davis a fost de două ori campion olimpic și a scris istorie la JO din 1960. Anunțul decesului a fost făcut de Federația Internațională de Atletism.

A murit atletul american Otis Davis

Otis Davis, unul dintre cei mai cunoscuți atleți americani, a murit în urmă cu câteva zile, la vârsta de 92 de ani. Fostul sportiv avea în palmares, printre altele, două medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de la Roma, în 1960, la proba de 400 m și la cea de ștafetă 4×400 m. A bifat un record la acea ediție a Jocurilor Olimpice, fiind singurul atlet care a alergat 400 m în mai puțin de 45 de secunde, timpul înregistrat de el fiind 44.9.

Născut pe 12 iulie 1932, în Alabama, Davis nu a avut un început clasic în atletism. În tinerețe, a fost mai mult interesat de alte sporturi și nu a început să alerge serios decât după ce a terminat serviciul militar. De fapt, a început cariera atletică la Universitatea din Oregon, la vârsta de 26 de ani, sub îndrumarea antrenorului Bill Bowerman, unul dintre fondatorii companiei Nike.

După ce a servit în Forțele Aeriene ale SUA în timpul Războiului din Coreea, Davis s-a înscris la Universitatea din Oregon la vârsta de 26 de ani. Inițial, a ajuns acolo cu o bursă de baschet, dar nu a trecut mult timp până când a făcut tranziția către atletism, inspirat după ce a urmărit un antrenament de la fereastra dormitorului său.

Proba de ștafetă de la JO 1960

A lucrat ca antrenor după ce și-a încheiat cariera sportivă

Davis a reușit să impresioneze rapid prin talentul său natural și prin muncă intensă. Punctul culminant al carierei sale a venit la Jocurile Olimpice din 1960, unde a câștigat două medalii de aur. Recordul său din proba de 400 m a rămas în picioare ani buni.

Pe lângă realizările sale din domeniul sportului, Otis Davis a rămas în istorie și pentru contribuțiile sale în lumea sportivă și pentru impactul său asupra dezvoltării atleților tineri. După retragerea din competiții, Davis a lucrat ca antrenor și a continuat să fie activ în diverse programe comunitare.

Una dintre curiozitățile notabile din cariera sa este că Otis Davis a fost printre primii sportivi care au purtat prototipul pantofilor sport creați de Bill Bowerman, pantofi care au stat la baza înființării companiei Nike. Davis chiar a susținut într-un interviu că a fost primul atlet care a purtat vreodată pantofi de la Nike.