Piața muncii în Romania se schimbă. Adio, 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână tradiționale? Ce-și doresc angajații după pandemie
Piața muncii din România și-așa într-o schimbare permanentă, acum, în Pandemie, s-a schimbat total. Odată cu izolarea majoritatea angajaților au fost nevoiți să lucreze de acasă. Pe de o parte a fost benefic, pentru angajat. Pe de altă parte, dacă e să pui în balanță, și cheltuielile angajatorului au scăzut. Dar, totuși, se pune întrebarea, unde se va duce piața muncii din românia la finalul pandemiei?
Piața muncii din România și efectele Pandemiei
Situația actuală de criză cu care se confruntă planeta, și anume pandemia COVID-19, s-a resimțit și în piața muncii din România. Care sunt principalele efecte ale pandemiei COVID-19 pe piața muncii din România? Principalele rezultate au arătat că pandemia a afectat forța de muncă din România. Mulți români au susținut că au obținut rezultate mai bune și au menținut un venit similar lucrând de acasă.
Dar criza de sănătate a influențat și mentalitatea angajaților. În cazul schimbării locului de muncă, mulți angajați din piața muncii din România, ar considera că este foarte important pentru noul angajator pentru a asigura condițiile de prevenire și combatere a COVID-19, precum și asigurări complexe de sănătate.
Cu toate acestea, analizând la nivel macroeconomic, s-a constatat că pandemia a indus o creștere a numărului de șomeri pe piața muncii din România. În ultima perioadă un număr de studii au scos la iveală faptul că românii au început să-și dorească să lucreze, cel puțin, două zile pe săptămână de acasă.
Angajatorii dispuși să prelungească zilele lucrate de acasă
Sondajele făcute în piața muncii din România au mai scos la iveală și alte aspecte. Deschiderea angajatorului de a prelungi aceste zile, la o perioadă mai lungă. Motivația ia în calcul și cheltuielile angajatorului cu spațiile de lucru. Cu cât sunt mai puțini angajați aduși la birou, cu atât nu mai este nevoie de spații mari.
Astfel scad cheltuielile cu închirierea spațiilor, și plata facturilor și a altor cheltuieli administative. În același chestionar angajatorii spun că ar fi dispuși să prelungească această perioadă la patru zile pe săptămână. Datele acestor chestionare și sondaje arată o schimbare totală a modului cum este văzută astăzi piața muncii în România. Cei care au demarat studiul, compania APT, spun că trendul este în creștere, rezultatele nefiind unele surprinzătoare, dacă se iau în calcul toți factorii.
”În alegerea modelului de lucru, cel mai important criteriu de care ţin cont companiile este tipul de activitate pe care îl desfăşoară angajaţii în funcţie de nevoia de business.
În timp ce în alegerea unui angajator, cel mai important criteriu de care ţin cont candidaţii rămâne salariul şi beneficiile, secondat de tipul de activitate pe care îl vor desfăşura.“, spune Olguţa Toma, marketing coordinator în cadrul APT, conform ZF.
Dacă vorbim de procesul de recrutare al unui viitor angajat, APT spune că și aici lucrurile s-au schimbat. Studiul arată că un procent de 70% din firmele de recrutare și-au trecut business-ul tot în online. De cealaltă parte, paradoxal, potențialii candidați, cam 50%, își doresc să fie fizic la întâlnirile cu firmele de recrutare.
Studiul celor de la APT a fost desfășurat între lunile martie și aprilie, anul acesta, având un număr de 81 de angajatori şi 432 de candidaţi. În concluzie, schimbările de pe piața muncii au fost și vor fi direct influențate de evoluția situației pandemice.