Pfizer, anunțul momentului despre noul vaccin. Veste extraordinară, când va fi disponibil

Pfizer, anunțul momentului despre noul vaccin. Veste extraordinară, când va fi disponibil
Pfizer s-a declarat încrezătoare în crearea rapidă a unui nou vaccin

Odată cu apariția noii tulpini Omicron, mult mai virale, specialiștii s-au întrebat dacă vaccinurile existente pot face față. Răspunsul a venit de la Pfizer, care a anunțat noi vaccinuri „gata în 100 de zile” dacă varianta Omicron este rezistentă la vaccinurile actuale.

Pfizer s-a declarat încrezătoare în crearea rapidă a unui nou vaccin

Pfizer și Novavax au anunțat că au început deja să creeze un vaccin COVID-19 bazat pe secvența genetică cunoscută ca B.1.1.529 (varianta Omicron), ”și va fi gata pentru a începe testarea și fabricarea în următoarele câteva săptămâni”.

Producătorii de vaccinuri s-au declarat încrezători că vor putea să își adapteze rapid vaccinurile în cazul în care varianta Omicron se va răspândi. Noua tulpină, cunoscută anterior sub numele de B.1.1.1.529, prezintă unele mutații „îngrijorătoare”, iar primele dovezi sugerează că aduce un risc crescut de reinfectare.

Există, de asemenea, temeri că varianta Omicron ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile care au fost distribuite acum la miliarde de oameni din întreaga lume. Dacă acesta este cazul, Pfizer și BioNTech se așteaptă „să poată dezvolta și produce un vaccin personalizat împotriva acestei variante în aproximativ 100 de zile, sub rezerva aprobării autorităților de reglementare”.

Moderna are strategii pentru varianta Omicron

Moderna a declarat că a avansat o „strategie cuprinzătoare pentru a anticipa noile variante” încă de la începutul anului 2021. Au inclusiv trei niveluri de răspuns în cazul în care imunitatea oferită de vaccinurile sale se diminuează.

Ieri, Organizația Mondială a Sănătății a desemnat varianta Omicron drept o „variantă îngrijorătoare”, ceea ce înseamnă că a primit acum în mod oficial numele Omicron, o literă din alfabetul grecesc.

Tulpina a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud. O serie de țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și SUA, restricționează acum temporar călătoriile către o serie de țări europene.

Deși până în prezent nu au fost detectate infecții legate de varianta Omicron în Marea Britanie sau în SUA, în Belgia a existat un caz în care a fost implicată o persoană nevaccinată care a călătorit în străinătate.

„Ne-am fi așteptat să fie în Marea Britanie varianta Omicron”

Salim Abdool Karim, unul dintre cei mai importanți epidemiologi din Africa de Sud, a declarat pentru Sky News că „s-ar fi așteptat să fie în Marea Britanie” până acum. Secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid, a avertizat că există „posibilitatea ca acesta să aibă un impact diferit asupra persoanelor” care contractează coronavirusul.

Cu toate acestea, el a subliniat că Marea Britanie rămâne într-o  poziție puternică  datorită ratei ridicate de vaccinare. Oficialul a mai adăugat că prezența Omicron înseamnă că vaccinarea de rapel este și mai importantă acum.

Oamenii de știință britanici au aflat pentru prima dată despre varianta Omicron la 23 noiembrie. Atunci erau încărcate pe un site de urmărire a variantelor COVID mostre din Africa de Sud, Hong Kong și apoi din Botswana. Până în prezent, au fost încărcate în total 59 de probe, legate de varianta Omicron.

Și România a impus restricții de călătorie. Varianta Omicron face ravagii în țările sud-africane

Pe fondul îngrijorărilor, zborurile către Marea Britanie din Africa de Sud și alte cinci țări din Africa de Sud, au fost suspendate până duminică la ora 4 dimineața. Aceste națiuni au fost adăugate acum pe lista roșie:

  • Namibia,
  • Lesotho,
  • Botswana,
  • Eswatini și
  • Zimbabwe.

 

Începând de duminică cetățenii britanici care se întorc din aceste destinații vor trebui să stea în carantină în hoteluri aprobate de guvern timp de 10 zile. Inclusiv România a luat astăzi aceeași decizie, impunând și carantina de 14 zile pentru cei care vin din aceste țări.

Javid a confirmat că guvernul urmează în continuare planul A pentru gestionarea COVID-19 în această toamnă și iarnă. Medicul-șef al Angliei, profesorul Chris Whitty, a declarat că cea mai mare îngrijorare a sa este dacă populația ar accepta noi restricții în cazul în care acestea ar fi necesare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI