Peștele unic în lume care trăiește doar în România. Forma lui îi fascinează pe cercetători, cum arată
O specie foarte rară de pește care trăiește doar în România este pe cale de dispariție. O asociația încercă din răsputeri să crească numărul acestor pești extrem de rari.
Pește unic din lume care trăiește în râul Vâlsan
Romanichthys valsanicola sau Asprete, așa cum este mai bine cunoscut, este o specie de pește care a fost descoperită în anul 1956 de către Nicolae Stoica, un student la Facultatea de Biologie.
Încă de atunci, specia a fost considerată în pericol iminent de dispariție, din cauza acțiunilor oamenilor asupra arealului pe care îl popula. Potrivit specialiștilor, Aspretele trăiește pe o lungime de 30 de km a râului Vâslan.
Însă suprafața a fost redusă semnificativ după construirea de baraje pentru producerea energiei electrice în perioada comunistă, dar și în râurile Argeș și Râul Doamnei, acolo unde, din păcate, nu mai există.
O echipă de specialiști și cercetători au pornit în căutarea celui mai rar pește
9 ihtilogi și peste 20 de cercetători, biologi, conservaționiști și oameni de mediu au repornit în căutarea ultimelor exemplare din lume ale peștelui Asprete.
Există informații cu că specia care ar fi dispărut de mult ar trăi în râul Vâlsan din România. În perioada 25 iunie – 3 iulie 2024, grupul de specialiști va căuta Aspretele în diferite zone ale râului.
Este ultima etapă a acțiunilor de evaluare a efectivelor speciei de anul acesta, desfășurate pe o perioadă de trei ani. Campania de salvare a Aspretelui a început în anul 2019, iar startul l-a dat alpinistul Alex Găvan.
Alex a urcat pe Gasherbrum 2 din Himalaya, fără oxigen suplimentar și s-a pozat cu fotografia peștelui în mână. Atunci a început fundația sa numită „Aspretele Trăiește”. Din 2019 și până în prezent a adunat mai mulți specialiști care au fost de acord să-l ajute în misiunea sa.
De asemenea, fundația a încheiat parteneriat cu cea mai veche organizație de conservare Flora&Fauna International (FFI), constituită în 1903 în Marea Britanie.
Cu toate acestea, populația de Asprete a oscilat dramatic. Conform datelor, doar 10 exemplare s-au găsit în anul 2021. Cele mai multe s-au găsit în 2023, peste 150.
A fost pescuit un nou exemplar de Asprete, în România
În cursul zilei de joi, echipa condusă de Istvan Falka, unul dintre cei mai experimentați ihtiologi din România, a extras din apă un nou exemplar adult de Asprete, pe care l-a arătat public, după ce l-a pescuit cu un minciog special care atrage peștii.
„Acum câțiva ani era precum monstrul din Loch Ness, se spunea că ba există, ba nu există. Dar să-l găsim azi, nu este mare, nu este un monstru, este micuț, arată monstruos, este aspru ca aspretele”, a afirmat Istvan Falka.
Aspretele găsit de specialist a fost un exemplar adult de circa 10 cm. În general, mărimea maximă a peștelui este de circa 12 cm.