Peștele toxic pentru sănătatea românilor. De ce nu trebuie să-l mai consumăm
Medicii atrag atenţia cu privire la consumul unui aliment foarte iubit de români şi îţi spun care este peştele toxic pentru sănătate. Motivele pentru care nu trebuie mâncat sunt incredibile.
De ce să nu mănânci acest tip de peşte
Este cunoscut de toată lumea că peştele este recomandat tuturor pentru o dietă echilibrată, acesta conţinând substanţe necesare organismului nostru. Din păcate, spun medicii, există şi tipuri care trebuie evitate. Peştele toxic pentru sănătatea românilor este şi unul foarte consumat de aceştia – pangasius. Preferat de multe persoane pentu că este iefin, nu are oase şi este uşor de gătit, el este, însă, foarte periculos.
Motivul este explicat de specialişti. Fiind o specie creată de chinezi prin încrucişarea mai multor specii tolerante la toxine, acesta se hrăneşte şi trăieşte în cele mai poluate ape. De asemenea, cererea acestui tip de peste a crescut atât de mult, încât a început să fie injectat cu urina deshidratată sau hormoni tocmai pentru a creste mai repede decât în mod normal.
Şi cum fileul de pangasius din România provine din crescătorii, riscul să ne îndopăm cu hormoni periculoşi este unul foarte mare.
“Mulţi peşti de crescătorie, atunci când se îmbolnăvesc, sunt trataţi cu antibiotice. Odată consumat peştele, antibioticele ajung şi în organismul uman. Dar noi ştim din medicina umană că atunci când faci un abuz de antibiotice, imunitatea scade, în sensul că unele bacterii sunt distruse, dar proliferează altele noi care au rezistenţă la aceste antibiotice”, spune prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Alţi peşti care nu trebuie consumaţi în cantităţi mari
Conform unui studiu recent, un român consumă în medie 4,5 kilograme de peşte pe an, o cantitate foarte mică în raport cu alţi europeni. Motivul este unul uşor de intuit: preţul destul de ridicat. Astfel, se ajunge în situaţia în care cumpărăm cei mai ieftini, dar şi puţin sănătoşi peşti.
Pe lângă pangasius, specialiştii spun că sunt şi alte specii de peşte pe care ar trebui să le evităm sau să le consumăm în cantităţi cât mai mici. Printre acestea se numără şi macroul. Cu un conţinut ridicat de mercur, acesta poate produce diverse boli dacă este mâncat mai des decât recomandă medicii. Şi somnul se află pe lista “neagră. Pentru a accelera creşterea, mulţi producători îi hrănesc cu hormoni.