Peştele care este mai sănătos ca somonul, dar de cel puţin 10 ori mai ieftin. Românii îl consumau în cantităţi mari înainte

de: Ioana Bucur
01 03. 2024

În ciuda faptului că este un răsfăț pentru papilele gustative, nu este considerat un preparat „de soi”. Specialiștii contrazic tot ce credeam până acum. Află, din rândurile de mai jos, care este peștele care este mai sănătos ca somonul, dar de cel puţin 10 ori mai ieftin. În trecut, era consumat în cantități mari la noi în țară.

„Nicio masă fără pește”

Nu mai este niciun secret că peștele este un aliment ce ar trebui să fie prezent cât mai des în dieta noastră. Este recomandat de medici datorită beneficiilor importante pentru organism pe care le are consumul regulat al acestui tip de carne.

Cu alte cuvinte, dictonul „nicio masă fără pește” este mai actual ca niciodată, o regulă de care ar fi bine să ținem cont. Totuși, trebuie precizat că nu toți peștii sunt „egali”.

În ultimii ani, vânzările au dovedit faptul că românii au dezvoltat o preferință clară pentru carnea de somon. Sursă importantă de vitamine și minerale, gustos, versatil, nu este însă tocmai prietenos cu bugetul, fiind un aliment destul de scump.

Peștele mai sănătos decât somonul și mult mai ieftin

Există însă o alternativă la fel de bună, dacă nu cumva chiar mai bună, și mult mai ieftină. În trecut, acest pește era consumat în cantități mari la noi în țară, însă a intrat într-un con de umbră, acum nu mai este considerat un preparat „de soi”.

Peștele care este mai sănătos decât somonul, dar de cel puţin 10 ori mai ieftin este hamsia.

Somonul este sursă de vitamine, precum A, D, E și F. În plus față de acestea patru, hamsia mai conține și Fosfor, Calciu, Iod, Magneziu, Zinc și Fier.

Foto: Profimedia

Cât de des ar trebui consumat

Hamsia are acizi grași Omega 3 – elemente ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Compușii din compoziția sa au efecte benefice și pentru sistemul nervos, articulații și sistemul osos.

Specialiștii recomandă să mâncăm hamsie măcar o dată pe săptămână, preparat la cuptor, cu o garnitură de legume.