Persoanele nevaccinate vor fi carantinate? Alexandru Rafila oferă răspunsul
Medicul Alexandru Rafila a vorbit recent despre situația alarmantă din cadrul Ministerul Sănătății cu privire la lipsa bugetului pentru 74.000 de angajați din sistemul medical. Deputatul PDS a explicat, de asemenea, și situația în care cetățenii nevaccinați ar putea să intre în carantină, potrivit legii.
Soluția plății salariilor din sistemul medical
O veste extrem de tristă a fost transmisă de Cseke Attila, cu privire la lipsa bugetului privind salariile pe luna decembrie a 74.000 de cadre medicale și angajați ai Ministerului Sănătății. Potrvit ministrului, această situație se află în curs de soluționare, Ministerul Finanțelor încercând să găsească cele mai bune variante.
Alexandru Rafila a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul culminant” despre problemele grave cu care România se confruntă în mijlocul unei crize sanitare fără precedent. Potrivit profesorului, cea mai eficientă și rapidă soluție în acest sens este rectificarea bugetară. Mai mult, medicul susține că această problemă nu este una nouă, iar soluționarea ei a fost amânată până în acest moment foarte delicat.
„Referitor la imposibilitatea de plată a 74.000 de cadre medicale, gândiţi-vă doar la medicii rezidenţi, aflaţi la începutul carierei, nu pot să rămână o lună fără venit. Trebuie făcută rectificarea bugetară ca să fie plătiţi aceşti bani. Înţeleg că ei sunt disponibili la Ministerul de Finanţe, dar n-au cum să ajungă la Sănătate. S-au tot solicitat de la Ministerul Sănătăţii în repetate rânduri şi au tot fost amânaţi lună de lună pe motiv că se vor da banii la rectificare şi acum ne găsim într-o situaţie extrem de sensibilă„, spune profesorul Rafila, potrivit RomaniaTV.
Situația în care persoanele nevaccinate ar putea intra în carantină
Alexandru Rafila a fost întrebat dacă există vreo posibilitate ca România să adopte legea carantinării pentru nevaccinați așa cum există deja în Austria. Potrivit profesorului, la noi în țară nu s-a pus problema unei asemenea restricții, neaflându-ne într-o asemena situație. Acesta a explicat că măsura carantinării se aplică doar în cazul în care un număr extrem de mare de bolnavi blochează spitalele.
„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pt o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, a precizat profesorul Rafila, potrivit sursei citate.
Cu privire la introducerea obligativității certificatului verde, medicul consideră că într-o perioadă de scădere a cazurilor, impunerea acestui certificat nu va avea rezultate favorabile, momentul cel mai potrivit fiind atunci când numărul cazurilor sunt în creștere.
„Într-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură„, a concluzionat specialistul.