Permacrisis, ales cuvântul anului 2022. Ce înseamnă şi când poate fi folosit
Dacă 2021 a fost despre „vax”, ultimele 12 luni au fost marcate de un alt termen, unul pe care puțini îl pot defini. Specialiștii de la Collins Dictionary au ales cuvântul anului 2022: permacrisis. Află ce înseamnă și când poate fi folosit.
A fost ales cuvântul anului 2022
După doi ani în care cuvintele ce ne-au definit existența au fost legate de criza sanitară prin care am trecut – „lockdown”, „remote”, „vax” – cuvântul anului 2022 este o sinteză a realității ultimelor 12 luni. Reprezentanții Collins Dictionary au anunțat că acesta este „permacrisis”.
Poate nu mulți l-au auzit sau folosit până acum, termenul reprezentând traiul într-o perioadă de criză, aceasta putând fi provocată de război, inflație sau instabilitate politică.
„Cuvântul rezumă cât de groaznic a fost anul 2022 pentru atât de mulţi oameni”, a spus Alex Beecroft, şeful Collins Learning, conform BBC.
Beecroft a fost coordonatorul echipei care a stabilit compilația anuală de zece cuvinte sau expresii realizată de Collins Dictionary ce „reflectă limbajul nostru în continuă evoluţie şi preocupările celor care îl folosesc”, potrivit BBC.
Termenul „permacrisis” a fost folosit pentru întâia oară în contexte academice în lucrări publicate în anii ’70.
Permacrisis – Definiție
Collins Dictionary a publicat lista celor zece cuvinte și expresii ce reprezintă cel mai bine anul 2022, alături de definițiile lor. În ordine alfabetică, acestea sunt:
- Carolean: Din sau înrudit cu Charles al III-lea (Carol al III-lea) al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sau cu domnia sa.
- Kiev: Capitala Ucrainei, pe râul Nipro.
- Lawfare: utilizarea strategică a procedurilor judiciare pentru a intimida sau împiedica un adversar.
- Partygate: Un scandal politic legat de adunările sociale desfăşurate în birourile guvernului britanic în 2020 şi 2021, sfidând restricţiile de sănătate publică care predominau la acea vreme.
- Permacrisis: O perioadă prelungită de instabilitate şi nesiguranţă, în special una rezultată dintr-o serie de evenimente catastrofale.
- Quiet quitting: practica de a nu lucra mai mult decât unul care este obligat contractual să o facă, mai ales pentru a petrece mai mult timp cu activităţilor personale; practica de a lucra puţin sau deloc în timp ce este prezent la locul de muncă.
- Splooting: Acţiunea de a sta întins pe burtă cu picioarele întinse.
- Sportswashing: sponsorizarea sau promovarea unor evenimente sportive pentru a spori o reputaţie pătată sau a distrage atenţia de la o activitate controversată.
- Vibe shift: o schimbare semnificativă a unei atmosfere sau a unei tendinţe culturale predominante.
- Warm bank: O clădire încălzită în care pot merge oamenii care nu îşi permit să-şi încălzească casele.