Pericolul din mașina de spălat. Cum te pot îmbolnăvi hainele, chiar dacă abia le-ai spălat
Chiar dacă speli hainele cu simț de răspundere, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că articolele tale vestimentare îți pot provoca anumite probleme de sănătate, chiar dacă abia au fost scoase din cuva mașinii de spălat. La ce trucuri poți apela, pentru a evita acest lucru.
Un milion de bacterii din mașina de spălat pot fi transferate pe haine proaspăt limpezite
Oamenii de știință au devenit mult mai vigilenți în privința îngrijirii materialelor textile, după ce au studiat nivelurile ridicate de bacterii găsite de microbiologi în mașinile de spălat și pe rufele scoase din cuvă.
Studiile arată că microbii din mașina de spălat se pot transfera pe haine, la mai multe cicluri de spălare. Mai mult de atât, cercetătorii susțin că peste un milion de bacterii se pot afla doar două linguri de apă din mașina de spălat.
Microbii se pot dezvolta atunci când speli hainele la temperaturi mai joase. De asemenea, atunci când scoți mașina de spălat din prizăm, iar cuva este golită de rufe, e vital să lași ușița deschisă, pentru ca mirosul neplăcut să dispară.
„Spălarea la temperaturi joase, de 30 de grade, oferă condiții optime pentru ca microbii să se dezvolte și să se multiplice în sertarul pentru detergent sau în sistemul de închidere a mașinii de spălat“, susține oamenii de știință.
Sfaturi pentru a evita ca hainele tale să fie contaminate cu bacterii din mașina de spălat
În primul rând, trebuie să pui în funcțiune mașina de spălat, fără haine, cel puțin o dată pe lună. Setezi temperatura la 90 de grade, pentru a curăța interiorul electrocasnicului.
Un alt truc genial este să speli lenjeriile de pat, lenjeria intimă și ciorapii separat de prosoapele de bucătărie. Nu permite ca aceste materiale textile să se amestece.
Apoi, e foarte important să nu închizi ușa mașinii de spălat imediat după un ciclu de spălare, deoarece aerul reduce creșterea nivelului de bacterii.
De asemenea, e esențial să cureți adesea sistemul de închidere al mașinii de spălat și compartimentul pentru detergent. Nu ai idee cât de mulți microbi se ascund acolo.
Un alt sfat important este să utilizezi, din când în când, o soluţie obţinută dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu, oţet şi apă caldă, pentru a curăța componentele maşinii de spălat, inclusiv interiorul cuvei.
Prin intermediul acestui proces, vei dezinfecta interiorul electrocasnicului, iar articolele tale vestimentare nu vor mai căpăta acel miros neplăcut.