Pericolul din conserve și borcane în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Mare atenție!
Specialiștii trag un mare semnal de alarmă pentru români, mai ales pentru cei care respectă restricțiile alimentare impuse pe perioada postului Crăciunului. Dornici să găsească variante gustoase, dar care să se încadreze în regulile impuse de tradiție, mulți își pun sănătatea în pericol. Ce risc prezintă, de fapt, produsele din conserve și borcane din Lidl, Kaufland și alte magazine din România.
Pericolul din conservele și borcanele de pe rafturile magazinelor din România
Suntem deja în Postul Crăciunului, iar românii care aleg să respecte restricțiile impuse în această perioadă au de înfruntat o provocare deloc ușoară: alegerea produselor potrivite.
Pentru că opțiunile nu sunt foarte multe, iar oamenii nu vor să renunțe la gustul plăcut al mâncării, cei mai mulți aleg, când merg la cumpărături, produsele speciale din conserve și borcane de pe rafturile centrelor comerciale din toată țara.
Medicii trag un puternic semnal de alarmă, vorbind despre pericolul din conserve și borcane în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Avertismentul a fost dat în urma creșterii cazurilor de botulism. În ultima perioadă, anunță specialiștii, doi bărbați și-au pierdut viața din pricina acestei infecții.
„Trebuie acționat cât mai rapid la aceste simptome”
Așadar, în postul Crăciunului, medicii ne recomandă să fim foarte atenți în momentul în care mergem la cumpărături. Infectările cu toxina botulinică sunt cauzate de consumul de alimente contaminate.
„Cazurile de botulism au apărut sporadic, din fericire rar, dar gravitatea lor este indiferent de vârstă și trebuie acționat cât mai rapid la aceste simptome, care se referă de la doză palpebrală brusc instalată, dureri abdominale, crampe, constipație sau diaree, o anumită hipotonie musculară, stare proastă care nu se justifică în contextul pe care omul știa ca o tulburare digestivă obișnuită recurentă, atunci trebuie cerut ajutor medical.
Noi acționăm mai din timp și un tratament simplu este de preferat decât tratamentele acelea care necesită combaterea neurotoxinei, fiind știut că neurotoxina botulinică este printre cele mai puternice”, a explicat dr. Ramona Vasile, şef secţie Boli Infecţioase Copii, potrivit Antena 3.
În ultima perioadă, în spitalele din România au fost diagnosticate noi cazuri de infectare cu toxina botulinică. Unul dintre pacienți, un bărbat în vârstă de 68 de ani din Slatina, și-a pierdut viața. Tot în Slatina, un tânăr este suspect de botulism, după ce a mâncat carne de porc dintr-o conservă.
Acum două luni, un alt bărbat a murit după ce a mâncat pește conservat preparat în gospodărie.