Pericolul din bomboanele de pom. La ce trebuie să fii atent când le cumperi, poţi ajunge la spital din cauza lor
Deși perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie una dintre cele mai vesele din an, autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la amenințările ascunse. Tu te-ai informat în legătură cu pericolul din bomboanele de pom? La ce trebuie să fii atent când le cumperi, pentru a nu pune sănătatea ta și a copiilor tăi în primejdie.
Pericolul din bomboanele de pom
Luna decembrie este, probabil, una dintre perioadele din an când oamenii cheltuie cei mai mulți bani. Mesele de Crăciun și Revelion sunt pline de bucate de top și multe deserturi. Aroma dulciurilor din pomul de Crăciun cuprinde toate încăperile din casă. De altfel, bomboanele de pom sunt unele dintre cele mai îndrăgite de către copii.
Autoritățile din domeniul siguranței alimentare trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul ascuns în cele mai populare produse achiziționate înainte de Crăciun. Printre acestea se numără, bineînțeles, bomboanele de pom. Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, avertizează românii să fie atenți la câteva detalii importante când le cumpără.
Chiar dacă bomboanele de pom reprezintă un motiv de bucurie pentru copii, acestea le pot pune viața în pericol dacă nu se află într-o stare corepunzătoare. Trebuie să fim foarte atenți și să verificăm etichetele, înainte de a le achiziționa. Este esențial să consultăm lista de ingrediente ale bomboanelor de pom. Majoritatea sunt bombe calorice, foarte nesănătoase.
Ce tip de bomboane să evităm
„S-ar putea să găsim produse, majoritatea (bomboanelor de pom – n.r.), cu o cantitate de peste 70% zahăr. Când discutăm despre 70% zahăr, înseamnă că doar o mică parte dintr-o bomboană are ciocolată, un fruct, pralină. Așa că trebuie să ne uităm, chiar dacă ne par niște produse nu foarte importante.
Putem cumpără bomboane care conțin mai puțin zahăr, mai multă cacao. (…) Și să aibă o cantitate mică de aditivi, coloranți și conservanți, pentru că cele mai multe sunt pentru copii. Decât să cumpărăm două kilograme de bomboane, mai bine cumpărăm mai puține.
Dacă vedem produse neconforme, să nu uităm să facem o sesizare. Doar făcând o sesizare putem să avem o șansă”, a declarat președintele InfoCons, Sorin Mierlea, într-o intervenție televizată la Antena 3.
La ce să fim atenți când le cumpărăm
Dacă produsul pe care îl cumperi este vărsat și nu prezintă etichetă, nu neglija aceste detalii. Specialiștii din domeniul alimentar recomandă clienților să verifice data de expirare expusă la raft. Aceasta ar trebui să fie notată într-un loc în care știm că avem deseori acces, pentru a nu uita de ea.
În caz contrar, românii riscă să consume bomboane de pom expirate și să ajungă la spital. Mai grav este în cazul copiilor, care nu sunt la curent cu pericolele la care se expun.