Pericolul descoperit în roșiile de la piață. Ce pun românii în farfurie, de fapt
Veste importantă pentru românii de pretutindeni. Cum descoperim pericolul ascuns în roșiile care se vând la piață și în supermarketuri. Cum ne dăm seama care sunt legumele stropite cu insecticide. Specialiștii avertizează. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea. Ce pericol pun românii în farfurie, de fapt
Pericolul descoperit în roșiile de la piață
De când lumea și pământul, oamenii ne sfătuiesc să mergem la piață pentru a cumpăra legume și fructe proaspete de la țărani și de la persoanele care le cresc în grădină, deoarece acestea ar fi cele mai sănătoase și hrănitoare. Cu toate acestea, există un pericol real în cazul insecticidelor stropite pe suprafața roșiilor pe care le găsim la piață.
Recent, pe o singură roşie importată din Turcia, specialiştii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Astfel, autorităţile din România și reprezentanții celor de la Institutul de Cercetări Alimentare au tras un semnal de alarmă, spunând că legumele respective sunt periculoase pentru consum.
„Am găsit un amestec de pesticide împotriva lepidopterelor, adică al fluturilor. În momentul în care se găsesc amestecuri de insecticide, din punctul meu de vedere, înseamnă că nu s-au respectat acești timpi și au fost culese foarte rapid după stropire.”, a declarat Alexandru Cîrîc, director general ICA, la Antena 3.
Cu alte cuvinte, roșiile au fost culese necoapte, la puțin timp după ce au fost împroșcate cu soluții împotriva insectelor în Turcia, pentru a rezista mai bine până în momentul în care vor fi vândute în piețele din Capitală.
Ce se întâmplă dacă nu respecți timpii de așteptare între stropire și cules
Pentru un profit cât mai rapid, producătorii nu au respectat timpii de așteptare între stropiri și cules.Mai exact, insecticidele nu dispar de pe suprafața legumelor și ajung în organismul uman, după ce consumăm roșiile respective. În ceea ce privește testarea legumelor, se pare că nu există suficient personal sau laboratoare pentru a face toate analizele corespunzătoare.
„În ceea ce privește tratamentul legumelor și fructelor, este evident, ca și la antibiotice, că trebuie păstrat timpul de așteptare până la a nu se mai găsi în produse! Dacă pe roșii sunt și alte insecticide, este clar că este interzis!
Am sancționat de cinci ori un comerciant pentru că era pe marginea străzii și nu respecta nici o regulă și a doua zi îl găseam tot acolo. Cred ca trebuie intervenim un pic și legislativ pentru a ne duce chiar în zona de a confisca mijloace de transport.”, a declarat Mihai Ponea de la Direcția Siguranță Alimentară.