Pericolul descoperit în portocale și struguri. Cercetătorii britanici fac un anunț șocant
Deși pare greu de crezut, portocalele și strugurii ascund un pericol de nedescris în interior. Ce au descoperit cercetătorii britanici. Statisticile sunt îngrijotăroare, toți iubitorii de fructe trebuie să fie atenți când cumpără aceste alimente.
De ce este periculos să mâncăm struguri și portocale
Oamenii de știință din Marea Britanie trag un semnal de alarmă privind achiziționarea fructelor, în special a portocalelor și a strugurilor. Potrivit acestora, majoritatea portocalelor și strugurilor conțin un „cocktail de pesticide”.
Specialiștii au identificat cele mai poluate fructe și legume din cărucioarele de cumpărături ale clienților marilor lanțuri de supermarketuri.
În fiecare an, guvernul testează eșantioane de produse alimentare pentru a găsi substanțe chimice pentru a vedea dacă pot fi găsite urme în alimentele britanice.
Cifrele oficiale au fost analizate de Pesticide Action Network (PAN). Aceștia au găsit 122 de pesticide diferite în cele mai poluate 12 produse. Multe dintre acestea sunt periculoase pentru sănătatea umană, iar 61% sunt clasificate ca fiind pesticide extrem de periculoase (HHP), un concept utilizat de ONU pentru a identifica acele substanțe cele mai dăunătoare sănătății umane sau mediului.
Care sunt cele mai novice fructe de pe piață
Lista pesticidelor include 47 cu legături către cancer, 15 „toxine reproductive sau de dezvoltare” care pot avea efecte adverse asupra funcției sexuale și fertilității și 17 inhibitori ai colinesterazei care pot afecta sistemul respirator și pot provoca confuzie, dureri de cap și slăbiciune.
Un sfert din pesticidele găsite sunt suspiciuni perturbatoare endocrine care pot interfera cu sistemele hormonale, provocând o serie de probleme de sănătate, inclusiv defecte congenitale și tulburări de dezvoltare.
Fiecare fruct sau legumă de pe listă conține două sau mai multe tipuri de pesticide, dintre care unele conțin până la 25. Deși nivelurile de pesticide individuale se încadrează în limitele legale, activiștii se tem că combinația mai multor substanțe chimice ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor.
„Aceste cifre evidențiază gama largă de substanțe chimice la care suntem expuși zilnic prin dietele noastre. În timp ce limitele de siguranță continuă să fie stabilite pentru un singur pesticid la un moment dat, se înmulțesc dovezile care arată că substanțele chimice se pot combina pentru a fi mai toxice, fenomen cunoscut sub numele de efect cocktail.”, au declarat specialiștii, conform celor de la The Guardian.
Potrivit statisticilor, portocalele, strugurii și fructele confiate au cele mai multe pesticide, în proporție de 80 – 85%, urmate de pere, păstăi și salată verde. Alimentele care conțin un nivel extrem de mic de pesticide sunt mango și morcovii, cu un procent cuprins între 15 și 17 unități.