Pericolul descoperit în fructele de pe piață. Ce boală fatală îți pot cauza, de fapt

de: Alexandra Chivu
02 11. 2020

Fructele și legumele nu mai sunt ce erau odată. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne recomandă să le consumăm zilnic, deoarece conțin nutrienți cu rol esențial în alimentația noastră, doar că nu toate sunt atât de sănătoase precum par. Spre exemplu, lămâile din Turcia, care au invadat magazinele din țara noastră. Specialiștii APC avertizează că ne-ar putea pune în pericol sănătatea.

Riscurile depășesc beneficiile. Consumăm fructe și legume tratate cu substanțe nocive. Avertisment APC: lămâile care conțin ortofenilfenol vă pot îmbolnăvi de cancer la vezică

În urma solicitărilor de informare venite din partea a zeci de consumatori cu privire la calitatea și siguranța lămâilor comercializate în unele unități comerciale, Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o anchetă cu privire la oferta de lămâi existentă în diverse spații comerciale. Experții au găsit la vânzare, în stocurile de lămâi aduse din Turcia, loturi tratate cu trei tipuri de pesticide, anume ortofenifenol, tiabendazol şi imazalil.

„În comerţ se găsesc şi lămâi ceruite cu E904 şi E914. E904 Shellac (şelac) este o răşină secretată de insecta numită kerria lacca şi se foloseşte pentru a da strălucire lămâilor, produce iritaţii la nivelul pielii”, scriu specialiştii APC România

Studiile realizate pe șoareci în hrana cărora a fost adăugat orthophenylphenol le-a cauzat viețuitoarelor cancer la vezica urinară, se arată în articolul de le site-ul apc-romania.ro. Imazalilul poate produce cancer hepatic și de tiroidă. Tiabendazolul este clasificat ca fiind pesticid toxic. Efectele supraexpunerii acute la această substanță include amețeli, anorexie, greață, vărsături, măncărimi, erupții cutanate, frisoane și cefalee.

„Printre efectele cele mai cunoscute ale pesticidelor asupra sănătăţii oamenilor sunt indicate cloracneea (acnee cu erupţii cutanate, cauzată de clor) – în cazul pesticidelor organoclorurate, dar şi dezorientarea, anxietatea, depresia şi chiar comportamentul paranoid – în cazul pesticidelor organofosforice”, se arată în materialul publicat de specialiștii APC România.

Foto: APC România

Pericolul din piețe. 9 din 10 lămâi provin din Turcia 

Aceștia mai menționează că diverse alte pesticide sunt responsabile pentru o gamă largă de efecte, cum ar fi spasmele musculare, slăbiciunea, transpirația, vărsăturile, respirația grea, vederea încețoșată, pierderea cunoștinței și chiar deces.

„Foarte multe femei, dar şi persoane în vârstă obişnuiesc să consume ceai în care adaugă şi o felie subţire de lămâie pentru a îmbunătăţi această băutură din punct de vedere olfactiv. Din păcate, cei care au această obişnuinţă de consum nu fac verificări înainte de a cumpăra acest fruct în privinţa substanţelor chimice aplicate pe lămâi după recoltare.

Informaţiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la lămâile aflate la vânzare, se referă doar la: ţara de origine, clasa de calitate şi preţul per unitatea de vânzare iar informaţiile privind tratamentele chimice aplicate după recoltare sunt menţionate pe o etichetă minusculă aflată pe ambalajul colectiv”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.