Pericolul ascuns în sticlele cu apă. Greșeala pe care o fac cei din depozite afectează toți românii
Probabil nu te-ai gândit la asta, până acum. Ce pericol se ascunde în sticlele cu apă comercializate în România. Greșeala pe care o fac cei din depozite afectează toți românii. E foarte important să știi ce este de făcut în aceste situații. Despre ce este vorba, de fapt.
Ce pericol ascund, de fapt, sticlele cu apă din comerț
Pe timpul verii și nu numai este foarte important să bei multă apă și să te hidratezi. Temperaturile caniculare din atmosferă își lasă amprenta asupra organismului, care obosește de la toropeală. Medicii și specialiștii din domeniul sănătății ne sfătuiesc să bem cantități substanțiale de apă, atât plată cât și minerală, pentru a ne face „plinul”.
Cu toate acestea, experții avertizează ca românii să fie atenți atunci când cumpără apă îmbuteliată. Știai că dacă lichidele stau în soare timp de mai multe ore, în sticle de platic, apa din recipiente poate fi dăunătoare pentru organismul uman?
Cercetătorii spun că, odată expuse la temperaturi ridicate, sticlele din plastic elimină o substanță toxică numită bisfenol A, care ajunge în apă și, ulterior, în organism. De asemenea, lichidul mai conține și ftalați care atacă hormonii și pot provoca infertilitate în cazul femeilor.
De aceea, specialiștii spun că este important să folosim o sticla reutilizabilă, pe care o putem reumple de acasă. O altă alternativă este ca românii să apeleze la o cană cu filtru care să ajute să curețe apa de la robinet de impurități, transformând-o în apă plată.
Potrivit specialiștilor în industria alimentară, mâncarea, apa și băuturile răcoritoare ținute afară, în soare, la temperaturi ridicate ne pot afecta destul de serios sănătatea.
Drept urmare, oficialii de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor au demarat mai multe controale la nivel național și verifică modul în care sunt păstrate produsele în magazine.
Inspectorii ANPC au închis un hypermarket din cauza neregulilor găsite
În Capitală, reprezentanții de la ANPC au închis, pentru moment, raioanele de mâncare ale unui hypermarket și au propus ca activitatea magazinului în cauză să fie suspendată pentru un termen de șase luni.
„Astea sunt un pic bombate, nu? Deja bombate, probabil de la temperatura. 36, 37 de grade este apa plată”, au constatat inspectorii ANPC.
În depozitele mai multor centre comerciale din București, Ilfov, Timiș și Brașov, inspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorilor au găsit zeci de tone de sticle cu apă plată, minerală și alte băuturi carbogazoase ținute pe rafturi în plin soare.
„Avem apă plată, mai multe tipuri, să mai luăm niște temperaturi. 31, 29. Ele ar trebui depozitate la loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Ele sunt depozitate în mediul ambiant”, notează cei de la stirileprotv.ro.