Pericolul ascuns de cartofii congelați. Greșeala fatală pe care o fac românii când îi consumă des
Cartofii congelați semipreparați conțin niveluri ridicate substanțe cancerigene, aceste alimente fiind un real pericol pentru sănătate.
Oamenii de știință au descoperit că banalii cartofi congelați semipreparați, pe care majoritatea restaurantelor îi folosesc, pot fi extrem de nocivi si cancerigeni, conform unui studiu realizat de oamenii de știința americani, conform Daily Mail.
Cartofii congelați semipreparați, un real pericol pentru sănătate
Acești cartofi conțin o substanță numită, acrilamidă, care poate fi periculoasă în cantități mari și poate provoca apariția cancerului. Acrilamida este o substanță puternic oxidantă, rezultată din degradarea amidonului. Substanța se formează natural prin procesarea alimentelor, însă, există metode prin care cantitatea ei poate fi redusă tocmai pentru a preveni îmbolnăvirea.
Aceste felii de cartofi congelate și semipreparate trec printr-un proces care poate influența cantitatea de acrilamidă, care rămâne în feliile de cartofi, până în momentul când aceste felii sunt spalate, conform experților care au realizat studiul.
Experții de la American Chemical Association au cerut producătorilor să folosească modalități mai eficiente de a găti cartofi pentru a limita cantitatea de acrilamidă care se găsește în ei. Acrilamida este o substanță naturală care se găsește în multe tipuri diferite de alimente, nu doar în cartofi, potrivit studiului realizat de Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Însă, procesul folosit adesea pentru a prepara cartofii semipreparați congelați, folosiți în comerțul cu catering nu reduce nivelul acestuia. Chimistul alimentar Donald Mottram și echipa sa susțin că:
„Procesul comercial include selecția și sortarea cartofilor, tăierea, albirea, adaugarea de zahăr, uscarea, prăjirea și congelarea. În combinație cu prepararea finală, aceastea generează culoarea, textura și aroma pe care le vedem și simțim când consumăm aceste produse.”
Chimistul a mai adăugat că:
„Acrilamida se formează în mod natural în timpul gătirii multor produse alimentare. Formarea acrilamidei în produsele din cartofi prăjiți este inevitabilă,”, conform specialistului.
Agenția pentru Standarde Alimentare recomandă o dietă echilibrată
Un studiu computerizat a măsurat modul în care acrilamida, aminoacizii, zaharurile și grăsimile au variat în timpul procesului de gătit și ce se întâmplă atunci când diferitele proporții sunt modificate. S-a ajuns la concluzia că cel mai eficient mod în ceea ce privește reducerea acrilamidei este reducerea raportului de fructoză și glucoză după ce cartofii au fost tăiați felii.
Raportul mai spunea ca pentru a minimiza cantitățile de acrilamidă din cartofii prăjiți gătiti, este important să înțelegem impactul fiecărei etape asupra formării acrilamidei.
Agenția pentru standarde alimentare nu îi sfătuiește pe oameni să consume în mod frecvent alimente procesate cu un conținut ridicat de acrilamidă, și recomandă să se urmeze o dietă sănătoasă echilibrată.