Pericol la granița cu România! Rafila îi avertizează pe români: poate produce ravagii

de: Năstase Mirabela
24 04. 2020

Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, Alexandru rafila, a abordat un subiect care trezește fiori autorităților.

Pericol la granița cu România! Rafila îi avertizează pe români: poate produce ravagii

În contextul pandemiei de coronavirus, un alt pericol pândește la granițele țării și anume, bolile infecțioase care amenință să facă ravagii în România, în lipsa vaccinării. Alexandru Rafila a vorbit despre acest subiect, punctând că situaţia ar putea fi rezolvată prin adoptarea în Parlament şi promulgarea de către Klaus Iohannis a Legii vaccinării.

„Difteria este la graniţele României. S-au înregistrat cazuri în Ucraina, iar acest lucru trebuie foarte clar ştiut, pentru că difteria, la o populaţie care nu este protejată, mai ales la populaţia infantilă, este o boală care poate produce ravagii. În concluzie, Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă, ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. Şi e momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgată de către preşedintele României în cel mai scurt timp pentru rezolvarea problemelor de sănătate care afectează mai ales tânăra generaţie”, a declarat Alexandru Rafila pentru DC News.

Mai multe categorii de persoane ar trebui să beneficieze de vaccin

Prof. Dr. Alexandru Rafila a mai vorbit și despre vaccinurile care ar trebui compensate în România, oferind și exemplul țărilor din UE.

”Legea vaccinării cred că ar rezolva încă o problemă legată de finanțarea programului de vaccinare. În momentul de față, vaccinurile sunt gratuite pentru toți copiii din România în cadrul acestui program. Având în vedere, însă, prioritățile de sănătate publică, este evident că sunt multe alte categorii de persoane care ar trebui să beneficieze de vaccin. Vă dau câteva exemple: fetele în vârstă de 18, 20 ani, care ar trebui să beneficieze de vaccinurile HPV, adulții care ar trebui să beneficieze o dată la zece ani de vaccinul DTP. De asemenea, persoanele vârstnice cu afecțiuni pulmonare cronice, care ar trebui să poată să beneficieze de vaccinul pneumococic.

Toate aceste vaccinuri trebuie compensate printr-un mecanism similar cu medicamentele care sunt compensate, însă ele nu pot fi evaluate la fel ca un medicament. La acestea nu măsurăm eficacitatea terapeutică, ci măsurăm eficacitatea în ceea ce privește prevenirea bolilor în sistemul de sănătate publică. Și, atunci, compensarea vaccinurilor cred că este unul dintre elementele care va încuraja vaccinarea în general și atitudinea pozitivă pentru vaccinare”, a spus astăzi Prof. Dr. Alexandru Rafila, pentru sursa citată.