Pericol la granița cu Europa! România se află printre țările expuse. Situație fără precedent pentru milioane de oameni

de: Luiza Moldovan
05 03. 2020

Turcia scoate din sertar sperietoarea migranților, dar Europa nu se lasă mai prejos. După ce Turcia a deschis ușile migranților către Europa, miniștrii de Interne ai Uniunii au declarat că nu sunt dispuși să accepte un șantaj al Turciei.

Turcia arată sperietoarea migranților, Europa se ține tare pe poziții

Regimul de la Ankara afirmă că nu vrea să creeze o criză artificială a refugiaților în UE. Acordul Uniunii Europene cu Turcia permite migrarea a 4 milioane de persoane pe teritoriul său. Președintele turc, Recep Erdogan, a cerut sprijin pentru interesele sale în Siria, unde se confruntă cu armată lui Assad, iar dacă acest lucru nu va fi îndeplinit, Turcia va lăsa oameni să plece peste granițele sale. Președintele francez, Emmanuel Macron, cel mai vocal critic al regimului de la Ankara, a spus că sprijină Grecia în efortul său de a opri afluxul de migranți.

27 de miniștri de interne din UE s-au întâlnit miercuri la Bruxelles pentru a dezbate problema apărută la granița cu Turcia. Aceștia au reafirmat faptul că nu vor ceda șantajului Ankarei. Mai mulți oficiali europeni au vizitat Ankara pentru a rezolva această problemă. Turcia a respins acuzațiile de șantaj formulate miercuri de către mai mulți lideri europeni.

Recep Erdogan anunță pericolul pentru Europa

„Nu putem să forțăm pe nimeni să rămână în Turcia dacă nu vrea”

Subiectul a fost și pe masa de discuții într-o conferință de presă la Ankara. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a reiterat faptul că Turcia nu șantajează Europa cu deschiderea granițelor pentru migranți. „Scopul nostru în deschiderea uşilor nu a fost să creăm o criză artificială, să exercităm presiuni politice sau să servim intereselor noastre”, a spus el, adăugând că nu vrea să forțeze pe nimeni să rămână în Turcia dacă nu vrea.